середа, 23 червня 2010 01:04

Олексій Моржевський літав на сковороді

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Команда екіпажу ”Літаюча сандаля” приземляється на Русанівському каналі в Києві. 19 червня тут відбувся День шалених польотів на незвичних саморобних апаратах. Учасники літали на предметах  у формі тертки, кукурудзи, сигари, сковорідки. Всі приводнилися н
Команда екіпажу ”Літаюча сандаля” приземляється на Русанівському каналі в Києві. 19 червня тут відбувся День шалених польотів на незвичних саморобних апаратах. Учасники літали на предметах у формі тертки, кукурудзи, сигари, сковорідки. Всі приводнилися н

На Русанівському каналі в Києві відбувся День шалених польотів "Ред Булл Флюг Таг". 20 команд літали над водою на саморобних апаратах у формі сільського туалету, бляшанки, качана кукурудзи, сигари, авто. Їх відібрали з 400 учасників, які подали заявки на участь у змаганні два місяці тому.

— Я зробив свою сковороду з металопластику, — хвалиться літаком киянин 30-річний Олексій Моржевський. — Креслення розробляли на основі сковорідки, на якій щоранку смажимо з другом яєшню. Ручку сковороди переробили у хвіст, по обидва боки додали крила з пінопласту. Пофарбували у сіро-сріблястий колір, щоби було добре видно в небі. Щоб котити по набережній перед зльотом, поставили на колеса. Учора перед відправленням на конкурс вивезли сковороду на подвір"я. Сусідка з третього поверху подумала, що то літаюча тарілка, і викликала еменесників.

На сковороді напис "Яйцеплан". Пілот Олексій і його команда у жовтих футболках.

— Перед стартом переодягнуся в костюм яйця. Полетимо на сковороді, як яйце. Якщо класно стартанемо, 10 метрів прочкурнемо.

У журі сидять співак Олег Скрипка і футболіст Владислав Ващук. Обговорюють проект "Яйцеплана". Регочуть, коли сковорода з 6-метрової висоти падає у воду, подолавши 2 м. Політ оцінюють у 7 балів.

На тертці летить Марія Бутакова, 36 років. Падає за 4 м від берега. Йде під воду. Виринає за 15 с.

— Наковталася води, бо тертка привалила до самого дна, — говорить на березі. — Корпус літака зробили з дерев"яного бруса. Основу вирізали із фанери і пінопласту. Дерев"яний брус треба було замінити на пластмасовий. Тоді пролетіли б далі.

Із пінопласту виготовили консервний ключ. Він функціонував як хвіст у літаку. Замість гвинта попереду літального апарата почепили  ложку і виделку. На тертці білою фарбою написали "Ульотний борщ".

12 м пролітає киянин 27-річний Ілля Поперечний на кукурудзнику "Кузькіна мати". Літальний апарат команди виготовлений у вигляді кукурудзника-біплана з качаном кукурудзи замість фюзеляжу. Гвинт із пап"є-маше крутиться на вітрі. У вересні екіпаж у повному складі вирушить на фінал повітряних перегонів "Ред Булл Ейр Рейс", який відбудеться в португальській столиці Лісабон. Капітан команди Ігор зробить політ на спортивному літаку і виконає трюки вищого пілотажу як другий пілот.

— Літак три тижні складали у гаражі. Випробовували на Гідропарку.

Апарат пофарбований у жовто-зелений колір.

— Наш качан без ГМО. Літає високо і на далекі відстані. За нього ми віддали 2 тисячі гривень. Деякі деталі робили під замовлення, деякі вирізали власноруч. Літак зроблений за проектом перших кукурудзників.

Із гіпсокартону єдина команда з Москви зробила літак у вигляді носа на колесах. Від сильного вітру він розвертається, котиться до трампліну без пілота.

— Ловіть, бо зараз у воду скотиться, — організатори гукають капітана команди.

Пілот Олександр Костін залазить в апарат через ніздрю. Одягнений у зелений комбінезон.

— Я найдовша в світі сопля, яка хоче перелетіти Дніпро, — жартує.

Олександр брав участь у торішньому "Ред Булл Флюг Таг" у Москві.

— На цьому носі ми пролетіли над Москва-рікою. Крила розсунулися у сторони. Літак на 3 метри піднявся угору. Потім 10 метрів летів над водою. Нам присудили звання "Найсмішніший аероплан". Ми себе назвали "найсопливішими". На ніс пішло 6 кіло гіпсокартону, 12 гвинтиків і рама від дитячого велосипеда.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Моржевський літав на сковороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути