четвер, 25 червня 2020 07:40

Окупанти зупинили Алчевський металургійний комбінат

Увечері 9 червня бойовики окупованої Луганщини загасили доменну піч №5 Алчевського металургійного комбінату. Підприємство зупинилося, інші печі не працюють з 2015 року.

— На заводе вообще нет угля-кокса, — розповідає Олексій Сус з Алчевська. — Його не везуть до нас із коксохімічного заводу за 20 кілометрів, а відправляють у Росію. А наш меткомбінат пиляють на брухт. Місцеві про це знають, нічого зробити не можуть.

Перед загашенням доменну піч засипають вугіллям. Так її можливо запустити знову. Окупанти цього не зробили.

— На комбінаті частково немає електрики. З 16 травня перебиті лінії електропередач, — додає Сус.

Металургійний комбінат в Алчевську — один із найстаріших в Україні. Збудований 1895 року. Виплавляв чавунні та сталеві напівфабрикати, що постачали по всьому світі.

До російської агресії на заводі працювали майже 13 тис. людей, щомісяця виплавляли до 316 тис. т продукції. Комбінат працював на сировині, яку завозили з центральної України.

2015-го підприємство зупинили, бо руду перестали постачати.

2017 року окупанти запустили доменну піч №5. Руду почали возити начебто з Росії. Однак це та ж українська руда, яку завозили через РФ. Підприємство працює як філія російської компанії "Зовнішторгсервіс" українського олігарха-втікача Сергія Курченка. Після запуску печі бойовики казали, що виплавлятимуть 16 тис. т чавуну на місяць.

В Алчевську мешкають майже 100 тис. осіб. Усе життя міста пов'язане з металургійним комбінатом. Середня зарплата становила 20 тис. руб. — 7,6 тис. грн. На заводі працювали близько 10 тис. ­людей.

— Шість років тому зар­плати були тут одні з найвищих в Україні. Сталевари їздили на іномарках, відпочивали в Єгипті й Туреччині, — про­довжує Олексій Сус. — Сьогодні їм часто немає за що поїсти. Місто також нищиться — старі тролейбуси й автобуси, розбиті дороги.

З Алчевська виїхала частина жителів. Багато серед них працівників меткомбінату.

— Росія спеціально доводить до банкрутства наші підприємства. Переманює спеціалістів на свої заводи на Урал. У наших людей немає роботи. Їдуть або туди, або в українське Запоріжжя, — каже Олексій Сус.

На окупованій Луганщині продовжують страйкувати працівники, яким по три-чотири місяці не дають заробітної плати. Масові протести почали гірники шахти "Комсомольська".

Працівники Алчевського металургійного комбінату підтримали колег з інших заводів. На початку червня на зміну не вийшли робітники залізничного та доменного цеху, вимагали віддати зарплату за три місяці весни.

Керівництво заводу пообіцяло виплатити заборгованість за березень і квітень. Люди вийшли в цехи, а за кілька днів підприємство зупинили.

Страйки на шахтах Луганщини продовжуються.

Шахтарі влаштували бунт

Акцію ''Голодний бунт'' влаштували 12 червня під стінами окупаційної адміністрації міста Антрацит Донецької області. Шахтарі вимагали виплатити їм зарплату за три весняні місяці та не переслідувати учасників страйку на шахті "Комсомольська".

Стукали касками об асфальт.

— Бойовики арештували гірників із шахти "Білоріченська", які планували приєднатися до протестів, — говорить керівник Незалежної профспілки шахтарів Донбасу Олександр Васьковський.

Продовжують страйкувати 118 гірників копальні ''Комсомольська'' на околиці Антрацита.

— Шахта оточена поліцією, яка готується до її штурму. Підлеглі Пасічника (керівника підконтрольної Росії адміністрації Луганська. — ГПУ) планують зміни до ''Кримінального кодексу'', які передбачають від п'яти років позбавлення волі за страйк, — каже Васьковський.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти зупинили Алчевський металургійний комбінат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути