пʼятниця, 27 жовтня 2017 07:55

Охоронець урятував життя народного депутата

25 жовтня біля редакції телеканалу "Еспресо" на вул. Адама Міцкевича, 8, у Солом'янському районі Києва о 22:03 пролунав вибух. Із будівлі саме виходили гості ефіру — народний депутат від Радикальної партії 45-річний Ігор Мосійчук, його охоронець 30-річний Руслан Кушнір і політолог Віталій Бала, 52 роки.

— Ми закінчили ефір. О 22:01 Бала і Мосійчук залишили студію, пішли до гостьового дивану. Там ще хвилину обговорювали тему бесіди. Потім спустилися на перший поверх. Секунд за 30 пролунав вибух, — каже редактор телеканалу "Еспресо" Ірина Узлова.

Вибухівка була закладена у припаркований біля входу моторолер. Це зафіксували камери відеоспостереження. Окрім нардепа, його охоронця й політолога, осколки поранили перехожих — 36-річного Михайла Мормиля і Надію Тарасенко, 57 років.

— Ми одразу викликали "швидку" і поліцію. Бала сидів на сходах біля магазину, спина була посічена осколками. Йому надали допомогу на місці й повезли до лікарні, — додає Ірина Узлова.

У Віталія Бали пошкоджені легені, печінка, пробита діафрагма. Його про­оперували. Стан тяжкий.

Ігоря Мосійчука відвезли до клініки "Борис", діагностували осколкові поранення кінцівок, спини та живота. Він переконаний, замах на нього організували в Росії.

"Замовники сидять у Москві. Виконавці — київські. Можливо, агентура серед патріотичного середовища. У мене вражена права сторона — з того боку, де був вибух. Операція пройшла успішно. По периметру лікарні виставили охорону", — пише Мосійчук у "Фейсбуку".

Під час вибуху його прикрив Руслан Кушнір — працівник полку поліції особливого призначення. Дорогою до лікарні він помер. У нього залишилися вагітна дружина й 4-річна донька.

"Живим я залишився лише завдяки охоронцю. Руслан — колишній "беркутівець", який 2013-го стояв по іншу сторону барикад. А вчора загинув, рятуючи мене — націоналіста", — написав Мосійчук.

Уранці 26 жовтня у лікарні помер ­Михайло Мормиль.

Він мешкав у сусідньому під'їзді будинку, де розташований телеканал. Був головним інспектором департаменту юридичного забезпечення Міністерства внутрішніх справ. Звільнився позаторік у званні підполковника поліції — за станом здоров'я.

Надія Тарасенко перебуває у нейрохірургічному відділенні лікарні швидкої допомоги.

Вибух кваліфікували як терористичний акт. Справу розслідує Служба безпеки України.

— Потужність вибуху була від 400 до 600 грамів у тротиловому еквіваленті. У житлових будинках навколо повибивало шибки, — говорить нардеп і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 38 років.

Однопартієць Ігоря Мосійчука 30-річний Дмитро Лінько називає три версії замаху:

— Перша — замах скоїли російські спецслужби.

Або внутрішні вороги, зацікавлені у смерті Ігоря.

Третій варіант — це справа рук президента Чечні Рамзана Кадирова. 2014‑го він доручив правоохоронним органам і спецпідрозділам республіки порушити кримінальну справу проти народних депутатів України Юрія Берези, Андрія Левуса й Ігоря Мосійчука, які висловлювалися про події в Грозному 4 грудня 2014 року (група бойовиків угруповання "Імарат Кавказ" напала на Грозний. Тоді загинули 14 поліцейських, понад 30 дістали поранення. — ГПУ). Пообіцяв закопати їх у землю.

Зараз ви читаєте новину «Охоронець урятував життя народного депутата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути