пʼятниця, 02 червня 2017 07:55

Офіцерів запасу мобілізують на півтора року

Майже чотири тисячі офіцерів запасу мобілізують на військову службу у Збройні сили. Наказ підписав міністр оборони Степан Пол­торак 30 травня.

Під призов потраплять випускники військових кафедр до 43 років. Повинні мати освітній рівень не нижче "бакалавра". Пройдуть тримісячні офіцерські курси в навчальних центрах і служитимуть 18 місяців у тилових частинах армії. В зону АТО відправлятимуть, якщо підпишуть контракт.

— Лише в разі особистої згоди поїдуть у зону бойових дій, — каже генерал-майор, заступник начальника Генштабу ­Артур Артеменко, 53 роки. — Тих, хто бути в АТО не захоче, призначать на первинні офіцерські посади у військові частини, що не беруть участі в операції на Донбасі.

— Перші повістки розішлемо, як тільки Міністерство юстиції затвердить наказ про мобілізацію. Призовники отримають їх протягом двох тижнів, — говорить Юзеф Венскович з управління зв'язків із громадськістю Збройних сил.

— Не з'явитися до пункту збору можна лише за поважних причин, — продовжує Юзеф Венскович. — Вони повинні бути документально підтверджені.

Відстрочку від мобілізації надаватимуть призовникам, які мають проблеми зі здоров'ям чи здобувають вищу освіту.

Офіцерів запасу забезпечать харчуванням і військовим одягом, для проживання виділять кімнати. Зарплата становитиме від 14 тис. грн на місяць.

— Мобілізацію оголосили, бо не вистачає кадрів серед молодшого офіцерського складу, — говорить офіцер оперативного резерву 35-річний Мирослав Гай.

— Люди, що є, працюють тяжко. Крім передової, багато питань мають вирішувати у тилу. Та ж робота з паперами займає більшу частину служби. Також потрібно організовувати побут, ремонт казарм. Купа небойової роботи.

Призов цивільних дозволить розвантажити військові частини. В АТО нікого не посилатимуть. Хіба в разі повноцінної війни. А так займатимуться паперами, зустрічатимуть поранених, організовуватимуть побут.

91  957 осіб ­закінчили військові кафедри в Україні за останні сім років. Служити в армію пішли майже тисяча офіцерів.

510 гривень складає максимальний штраф за неявку до військового пункту збору після отримання повістки. З офіцерів запасу, які працюють на державній службі, стягуватимуть до 1,7 тис. грн. За повторення ухилення штраф зростає утричі. За неявку втретє — можуть засудити до трьох років обмеження волі.

Зараз ви читаєте новину «Офіцерів запасу мобілізують на півтора року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути