вівторок, 13 квітня 2010 06:35

"Оголосили тиждень жалоби, але люди будуть довше страждати"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Керівник туристичної групи з Польщі Марія Крупа-Ніхтач у неділю біля пам’ятника Адаму Міцкевичу в центрі Львова
Керівник туристичної групи з Польщі Марія Крупа-Ніхтач у неділю біля пам’ятника Адаму Міцкевичу в центрі Львова

У неділю по обіді біля стіни римо-католицького Катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії львів"яни виклали хрест із лампадок. Моляться біля нього, запалюють свічки, кладуть квіти.

Із собору виходить польська туристична група. 54-річна Марія Крупа-Ніхтач із Кракова відстає від гурту.

— У суботу ще була в Польщі. Включила телевізор, а там у новинах передають про авіакатастрофу. Одразу не повірила. Подумала: такого бути не може, це неправда, — схлипує, розмовляє польською. — Але всі канали говорили в один голос. Це був шок. Я дуже переживала, плакала. Не знаю, як ми тепер будемо жити. Загинули люди з найвищої влади, починаючи від пана президента, пані дружини президента, віце-маршалка сейму, віце-маршалка сенату. Вся польська еліта пропала. То страшно, то дуже страшно. Від хвилини трагедії польський народ не живе, а існує. У Варшаві на вулицях сумно, ніхто не гуляє. Всі вдома стежать за інформацією. Від того часу по телевізору нема ніяких фільмів, передач. Передають тільки одну новину — що трапилося. У нас оголосили тиждень жалоби, але люди будуть довше страждати.

Керівник туристичної групи Марія Крупа-Ніхтач каже, що поїздку до Львова планували давно:

— Вчора, у суботу, хотіли її скасувати, але вже не було як. Подумали — до похорону ж повернемося. Приїхали до Львова, хоча настрій ніякий.

Дорогою до пам"ятника Шевченку в центрі Львова туристи мовчать. Екскурсовода слухають неуважно.

Це все з небес. Смоленськ для польського народу навіки стане проклятою землею

— Ми втратили дуже добрих людей. Не знаю, чи Польща здобуде ще колись такого президента, як Лех Качинський. Трагедія змусила нас відійти від буденних справ і проблем. Увесь час думаю, чому так мало статися? То, певно, все від Бога. Не знаю, чи можна винити того пілота. Він теж загинув, — говорить 40-річна Ядвіга Пшиздецька.

— Тільки не плач, — стримує Ядвігу її чоловік.

Біля катедри кладе штучні квіти 75-річний львів"янин Мирослав Гайдук.

— Маю в Польщі родину, брат одружився з дівчиною з Варшави, відтоді живе там, — говорить. — Вони тяжко переживають ту втрату. Вчора брат дзвонив мені. Каже: "Я вже старий. Але як Польща переживе ту трагедію?". Думаю, біда має історичний підтекст. Польська військова еліта загинула в місці, де раніше розстрілювали польських офіцерів. Це все з небес. Смоленськ для польського народу навіки стане проклятою землею, і нема на це ради. Ми ж маємо поспівчувати. Бо самі переживали трагедії: Чорнобиль, Скнилів.

У суботу впав злотий

— У неділю різко впав потік поляків на переході. Їдуть хіба закляті торгаші, і то — небагато, — розповідає 34-річний Роман, бармен одного з кафе в місті Раві-Руській на Львівщині на кордоні з Польщею. — Туристів узагалі нема. У понеділок — ніякого зрушення. У колєйці (черга з машин. — "ГПУ") на в"їзд в Україну — три машини. І всі — з чорними стрічками. Або на склі лобовому, або на антені.

Ян Стасик, 36 років, в"їхав до України в понеділок по обіді. Він продає автозапчастини:

— Мав їхати ще в неділю — пропустив рейс. Сидів два дні тільки перед телевізором, за новинами слідкував. За президентства Качинського ми жили у спокої, знали, що він дбає про наш добробут, безпеку. У суботу ось злотий упав. Якщо переводити на ваші гривні, то зараз злотий коштує 2,65, а до того був 2,71. Може, то і не пов"язано з катастрофою. Але наші люди вже панікують. Бояться, щоб не стало жити гірше.

Леся МЕЖВА

Зараз ви читаєте новину «"Оголосили тиждень жалоби, але люди будуть довше страждати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути