Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 16:29

Новосілля в Галичі перенесли на середину січня

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Село Прутівка Снятинського району Івано-Франківської області. Будинки площею 41 квадратний метр розраховані на двох осіб. Нова вулиця, яку збудували для потерпілих від повені, називатиметься Київська. Спершу її хотіли назвати вулицею Юлії Тимошенко, але н
Село Прутівка Снятинського району Івано-Франківської області. Будинки площею 41 квадратний метр розраховані на двох осіб. Нова вулиця, яку збудували для потерпілих від повені, називатиметься Київська. Спершу її хотіли назвати вулицею Юлії Тимошенко, але н

"Мені страшно жити в цьому аварійному будинку з двома малими дітьми, — каже Олеся Шелестак із Галича на Івано-Франківщині. — Нам нема куди йти, тому трохи підремонтували дім і живемо в підтопленому. Стіни запліснявіли, кинувся грибок, дерев"яні колоди, на яких дах тримається, перегнили. Вони можуть упасти, коли буде сніг".

15 листопада минув останній термін, коли люди з постраждалих від повені регіонів мали б заселитися у нові будинки. Та 20 сімей із Галича святкуватимуть новосілля не раніше середини січня.

На Івано-Франківщині після повені 300 родин залишилися без домівок. Частина з них узяли гроші — по 3650 грн за втрачений квадратний метр. 75 сім"ям будують житло.  Кожному постраждалому району дозволили самим вибрати фірму-будівельника.

9 листопада шість сімей відсвяткували новосілля в Петрилові Тлумацького району. Людям звели каркасно-збірні будинки канадського типу. Їх збирають із дерев"яних брусів, ізсередини утеплюють пінопластом. Такий дім стоятиме щонайменше 25 років. Будинок із однією кімнатою, ванною, туалетом, кухнею та коридором коштує в середньому 250 тис. грн.

У Нижневі цього ж району для чотирьох сімей звели помешкання із газоблоків.

Будинок простоїть понад 100 років

— Цей матеріал найчастіше використовують у Європі. Один блок замінює три цеглини, — каже Ігор Скрипник, 35 років, із будівельної фірми "Ренесанс", яка відбудовує село.

Газоблоки можна ставити в будь-яку погоду. Їх закріплюють не цементним розчином, а морозостійким клеєм. Такий будинок простоїть понад 100 років. Коштує 250–300 тис. грн.

У селі Прутівка Снятинського району, який постраждав найбільше, монолітно-каркасні будинки теж уже готові. Бетонні стіни утеплені скловатою і гіпсокартоном. Однокімнатний дім на двох людей має 41 кв. м. Коштує приблизно 164 тис. грн. Крім нових хат із ремонтом, 10 прутівським родинам проведуть газ, воду, телефон, забезпечать необхідною технікою та виділять по 25 соток землі поряд із будинком.

У Галичі ж будівництво розпочали із запізненням — 28 серпня. Житло для 20 сімей влада зводить на міській горі. У кожному будинку по 5 трикімнатних помешкань. Квартира на два поверхи коштує 280 тис. грн. Є гараж, кухня, ванна, туалет, коридор і комірка. Але здати роботу до 15 листопада будівельники не змогли. Пояснюють: будівництво із цегли — тривалий процес.

— Ми ж будуємо на роки, щоб люди були задоволені, — каже головний інженер будівельної фірми "Монтаженергомаж" 34-річний Роман Сусловський.

Через невиконання строків здачі будинків губернатор Івано-Франківщини  пропонує звільнити голову Галицької райдержадміністрації.

— Ми робимо так, як слід. Тут не треба гнати коней, до морозів закінчимо зовнішні роботи, далі вестимемо все ізсередини, на старий Новий рік заселимо людей, — обіцяє Василь Крук, 52 роки, голова Галицької райдержадміністрації.

— Люди нарікають, але то така наша вдача все ганити, добре ж нам роблять, — розмірковує 62-річний Богдан Кава, якому будують житло. — У мене раніше був будинок теж на два поверхи, але всього на 38 квадратних метрів, там нас жило п"ятеро. Тут дають 64 "квадрати", гараж, роблять ремонт — чого ще хотіти?

Вулиці, де звели нові будинки в трьох районах, назвуть на честь областей, які найбільше підтримали людей. У Галичі буде вулиця Донецька, у Прутівці — Київська.

Зараз ви читаєте новину «Новосілля в Галичі перенесли на середину січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути