середа, 27 грудня 2006 18:59

Новий рік у Івано-Франківську зустрічають без ялинки

  Київ - Чернівці - Рівне - Донецьк - Луцьк - Тернопіль - Львів - Ужгород - Дніпропетровськ - Сімферополь
Київ - Чернівці - Рівне - Донецьк - Луцьк - Тернопіль - Львів - Ужгород - Дніпропетровськ - Сімферополь

Жителі Дніпропетровська зустрічали 2006 рік біля однієї з найнижчих ялинок у країні. Вона сягала 13 м заввишки. Зараз у парку імені Лазаря Глоби височіє 31-метрове дерево. Воно в Україні друге за висотою — після столичного. Зібрали його із 13 тис. гілок, які привезли з Івано-Франківської та Волинської областей.

— Місцеві, дніпродзержинські, ялинки швидко жовтіють, — пояснюють монтажники.

Встановлювали ялинку 13 днів. Крім звичних електрогірлянд, повісили саморобні іграшки. Їх робили школярі та вихованці дитбудинків. А на верхівку почепили сніжинку із 7 тис. маленьких лампочок.

— Усього на проведення новорічних свят у місті виділили 160 тисяч гривень. Також допомагали спонсори, — розповідає Лідія Мартинова з міськради.

Біля ялинки розмістили зимове містечко, в якому працюють Штаб Діда Мороза та Телефон зимових фантазій.

— Це дві прикрашені телефонні будки, — пояснює Мартинова. — Діти можуть подзвонити Червоній Шапочці чи Дідові Морозу, поспілкуватися з ними та замовити подарунок. Потім наші оператори переказують побажання дітей їхнім батькам. Один хлопчик, наприклад, попросив малинового варення.

Жителі Рівного на свята розважатимуться біля найстарішої зеленої красуні. Водночас вона — третя за висотою у країні. Сторічне дерево сягає 30 метрів. Його привезли з Деражненського лісництва у Костопільському районі.

Шість кілометрів гірлянд закупили у Франції

— Віддали за ялинку тисячу гривень, — каже начальник міського житлово-комунального господарства Юрій Собчук, 48 років. — Таку високу і стару в Рівному встановили вперше. Раніше в нас не було дерев, вищих 26 метрів.

Востаннє помилуються живою ялинкою цього року львів"яни. Уже з наступного на головній площі міста монтуватимуть штучну.

— Так ми зекономимо гроші та збережемо природу. Штучна за гарантійним талоном 5 років не втрачає форми, — пояснює директор підприємства "Зелений Львів" Андрій Рожнятовський, 38 років.

Цьогоріч головна ялинка міста має 22 м висоти. На дерево витратили 1500 грн, а прикраси й організація святкувань обійшлися ще у 40 тис. грн.

— Більшість іграшок довелося купити, бо торішні потріскалися від морозу. А освітлення будемо використовувати в місті й після свят, — додає Рожнятовський.

Інколи ялинки падають. Так, у місті Ярмолинці Хмельницької області торік у ніч на 31 грудня 12-метрове дерево звалило поривом вітру. Така ж пригода сталася в містечку Городок тієї ж області. В обох випадках ніхто не постраждав.

Шість років не встановлюють зеленої красуні у Івано-Франківську. Свого часу посеред центральної площі збудували фонтан, і дерево нема де монтувати. В іншому місці встановлювати його не годиться, вважають франківці. Тому прикрашають чотири ялинки, які ростуть біля міськради.

Найвища в Україні новорічна ялинка — традиційно у столиці. Торік вона була 40 метрів заввишки. Зараз на майдані Незалежності стоїть 35-метрове дерево, яке змонтували із 300 сосен. Шість кілометрів гірлянд закупили у Франції. Іграшки теж нові. Їх виготовили на київському ТОВ "Український сувенір". На приготування до свят у Києві витратили 945 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Новий рік у Івано-Франківську зустрічають без ялинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути