Ексклюзиви
середа, 22 грудня 2010 00:15

Нове видання "Енеїди" коштує 14 тисяч гривень

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Представлення колекційного видання ”Енеїди” минулої п’ятниці в Українському домі в Києві
Представлення колекційного видання ”Енеїди” минулої п’ятниці в Українському домі в Києві

"Ми почали серію "Книги, які творять історію". В ній уже вийшли "Кобзар", "Патерик Києво-Печерський", "Історія запорозьких козаків". Довго шукали художника, який би втілив наші уявлення про "Енеїду", — розповідає видавець 39-річна Олена Корбуш 17 грудня у столичному Українському домі. Там презентували нове колекційне видання поеми "Енеїда" Івана Котляревського.

Художник Оксана Тернавська намалювала 100 ілюстрацій. Над ними працювала три роки, сполучала малюнок від руки з комп'ютерною графікою.

— Те, що вона створила, — геніальне. Багато художників ілюстрували "Енеїду". Класик Анатолій Базилевич малював по-радянському лаконічно і стримано. Оксані вдалося поєднати давньогрецький стиль з українським бароко, — продовжує видавець.

На презентації художниці не було. Через перевтому взяла відпустку й поїхала до моря.

— Усі персонажі впізнавані. Хто бачив ілюстрації, каже: "Боже мій, це ж моя сусідка". А хтось заперечує: "Ні, це сестра моєї дружини". Художниця використала традиційні українські кольори — червоний, зелений і синій.

"Енеїду" надрукували на папері ручної роботи, який зберігається понад 100 років. Палітурка шкіряна. Книжку склали вручну, має 440 сторінок. Її можна замовити за 14 тис. грн. Тритомник Дмитра Яворницького "Історія запорозьких козаків" коштує 40 тис. грн.

— Колекційні книжки купують книголюби, політики та представники великого бізнесу. Їх дарують на державному рівні. Наші видання є у російського прем'єра Володимира Путіна, екс-президента США Джорджа Буша. В усіх наших колишніх президентів — Кравчука, Кучми, Ющенка. Дружині Віктора Андрійовича на замовлення виготовляли "Кобзар" англійською мовою. У Віктора Януковича поки що немає. Сподіваємося, буде, — додає Олена Корбуш.

На презентацію прийшла акторка 54-річна Наталя Сумська. З чоловіком Анатолієм Хостікоєвим грала в постановці поеми "Енеїда" театру ім. Франка. Каже, мріє, аби її син-підліток В'ячеслав Хостікоєв колись зіграв Енея. Хлопець виходить на сцену, читає уривок з твору Котляревського.

Зараз ви читаєте новину «Нове видання "Енеїди" коштує 14 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути