пʼятниця, 19 липня 2019 00:20

Нідерланди не віддають скіфське золото Україні

Суд нідерландського Амстердама переніс ухвалення рішення в суперечці між Україною і Росією за скіфське золото. Обіцяють оголосити його за шість-дев'ять місяців.

— Суд виніс ухвалу про те, що у спорі не варто застосовувати положення Конвенції ЮНЕСКО, що забороняють незаконне ввезення культурних цінностей, — каже міністр юстиції України 40-річний Павло Петренко. — Але постановив, що місце повернення колекції має визначити українське право.

Суд розглядає справу про колекцію кримських археологічних скарбів із кількох музеїв Криму. Її називають скіфським золотом. На початку 2014-го колекцію вивезли до Нідерландів на виставку "Крим — золо­тий острів у Чорному морі". Коли виставка завершилася — Крим уже захопила Росія. Заявила, що золото мають повернути в музеї, вже підконтрольні їм. Україна у відповідь наполягає, що золото належить їй.

— Я розчарована, що суд затягує прийняття рішення, — каже 57-річна Тетяна Сосновсь­ка, генеральний директор Національного музею історії України. — Воно мало бути у червні. Однак його затягують, люди забувають про це. У суспільстві вже не дуже це обговорюють.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди не віддають скіфське золото Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути