Ексклюзиви
пʼятниця, 03 березня 2017 06:50

Ніч на 1 березня на Донбасі була найгарячіша за п'ять місяців
4

Сергій Мокренко одразу після Майдану пішов служити на Донбас добровольцем. Пройшов Іловайський котел. Загинув на Світлодарській дузі
Фото: ФОТО З САЙТА www.censor.net.ua
20-річний Роман Напрягло загинув, рятуючи пораненого побратима, який не одягнув бронежилет
Артур Абрамітов загинув біля Авдіївки під час мінометного обстрілу

— Найгарячіше — на донецькому напрямку. Обстріли Авдіївки не припинялися вночі і вдень. Це — найнеспокійніша ніч за останні п'ять місяців, — каже речник штабу АТО 40-річний Леонід Матюхін.

Напередодні на Донбас заїхали дві колони "гумконвою" з Росії. За добу з 6:00 28 лютого до 6:00 1 березня по всій лінії фронту бойовики обстріляли українських військових 117 разів і випустили понад 400 мін. Це — удвічі більше, ніж у середньому за добу.

1 березня повідомили про двох загиб­лих українських воїнів. За попередні два дні було три смерті.

26 лютого у промзоні Авдіївки був убитий гранатометник 15-го мотопіхотного батальйону 58-ї бригади сумчанин 24-річний Артур Абрамітов. Загинув від поранень у голову та груди під час мінометного обстрілу близько 18:00. Артур закінчив педагогічний університет. Був єдиною дитиною в сім'ї. Планував стати футбольним тренером. Служити за контрактом пішов наприкінці березня 2016-го.

28 лютого на Світлодарській дузі під час мінометного обстрілу загинув 23-річний Сергій Мокренко з 54-ї бригади ЗСУ на позивний "Крук". Родом із Шацька на Волині. Після Майдану воював добровольцем у підрозділах "Правого сектора" та "Азова". Під час виходу з Іловайського котла отримав п'ять осколкових поранень в обличчя. Торік у вересні пере­йшов на контракт. У грудні 2016-го отримав кілька осколкових поранень на Світлодарській дузі. Після лікування наприкінці січня повернувся у стрій.

28 лютого у Слов'янську попрощалися з морпіхом 20-річним Романом Напряглом із 36-ї бригади Збройних сил. Загинув на позиціях поблизу селища Пікуза Волноваського району. Кинувся на допомогу побратиму, якого поранив снайпер. І сам потрапив під вогонь. Помер у "швидкій" дорогою до лікарні.

Роман Напрягло закінчив коледж Національного авіаційного університету.

— Три роки тому у Слов'янську стояв підрозділ морської піхоти. Роман із ними познайомився, — розповів під час прощання заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації 54-річний Ігор Стокоз. — Загорівся бажанням служити саме в морській піхоті. Пішов захищати батьківщину й віддав найдорожче.

Блокада б'є по фінансах бойовиків

— Загострення відбувається через блокаду окупованих територій. Борис Гризлов (представник РФ у Мінських переговорах. — ГПУ) попередив, що Росія відповість на блокування, — каже військовий експерт 50-річний Олег ­Жданов.

— З 2015-го Україна суттєво зменшила обсяги торгівлі з Росією. Отже, економічно вони відповісти не можуть. Керівник ДНР Олександр Захарченко пообіцяв влаштувати нам блокаду по той бік фронту. Це смішно. Державних підприємств на окупованих територіях майже немає. Найбільше — бізнес-групи Ріната Ахметова. Шахти, коксохімічні й гірничозбагачувальні комбінати. Сплачують подвійні податки: Україні й бойовикам. Це знають усі. Це — джерело прибутку невизнаних республік. Під час блокади мають переорієнтуватися на російський ринок. А там своїх вистачає. Це серйозний удар по фінансах бойовиків.

Якщо блокада триватиме далі, терористи посилять обстріли. Можуть атакувати як на Світлодарській дузі, так і під Авдіївкою. Раніше робили це після того, як українці почали покращувати свої позиції. Самі ж бойовики останні півроку неактивні. Немає сил і засобів. Великого наступу не буде, бо нічим. Наше військове угруповання у півтора разу ­більше.

Зараз ви читаєте новину «Ніч на 1 березня на Донбасі була найгарячіша за п'ять місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути