середа, 04 липня 2012 05:30

Невідомі трощили приміщення Театру на Подолі

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Активіст громадського об’єднання ”Республіка ”Гостинний двір” Федір Ефоміткін дереться на другий поверх будівлі, де раніше розміщувався Театр на Подолі. Хоче з’ясувати, як можна завадити руйнуванню споруди, що захопили невідомі
Активіст громадського об’єднання ”Республіка ”Гостинний двір” Федір Ефоміткін дереться на другий поверх будівлі, де раніше розміщувався Театр на Подолі. Хоче з’ясувати, як можна завадити руйнуванню споруди, що захопили невідомі

— Хлопці, обмотайте його вірьовкою, бо зараз упаде. Тримайте драбину, — гукає Вадим Коробов активістам громадського об'єднання "Республіка "Гостинний двір" на столичній Контрактовій площі у понеділок уранці.

26-річний Федір Ефоміткін дереться по стінці на другий поверх Гостинного двору, чіпляючись за цеглу. Хоче потрапити в Театр на Подолі. У п'ятницю восьмеро невідомих повиламували сидіння в залі та зірвали підлогу. Потім забили двері й затулили фанерою вікна.

Місяць представники громадських організацій охороняють Гостинний двір від забудовників. Живуть у його внутрішньому дворі. Влаштовують концерти, кінопокази, майстер-класи. Так протестують проти перебудови Гостинного двору на торговельний центр. Постановою Кабміну цю будівлю позбавили статусу пам'ятки архітектури.

— Ми почули шум на першому і другому поверсі, де був Театр на Подолі. Зайшли всередину. А там вісім чоловік виламують сидіння, трощать дошки, оздоблення зали. Київрада лише дала дозвіл на розробку проектної документації. Але вони вже почали руйнувати. Документів, які дозволяли б такі дії, немає. Ми викликали міліцію. А вони в цей час забарикадувалися. Патруль не зміг зайти. Взяв нашу заяву, склав акт, — каже Вадим Коробов. Намотує на руку мотузку.

Знадвору чути, як пищить сигналізація. Вона запрацювала, коли у приміщення ввірвалися невідомі. Про перебування людей у театрі свідчить саморобний душ на балконі другого поверху — синя перевернута пластмасова бочка.

— Ми чотири дні не можемо вимкнути сигналізацію. Служба, яка охороняє театр, не приїжджає, — розповідає 20-річна Дар'я Козир, активістка громадської організації "Республіка "Гостинний двір". Одягнена в лляний бежевий брючний костюм. — Закінчилося Євро, і почалися конкретні роботи по знищенню Гостинного двору.

— Вони двері зсередини забили й вікна, — Федір Ефоміткін спускається драбиною на біотуалет, а з нього стрибає на землю.

Вдень по подвір'ю ходять семеро активістів. Уночі — п'ятеро хлопців. Дівчат на ніч не залишають.

— Усього нас десь сотня. Хтось приходить щодня, а хтось раз на тиждень. Чергувати тут нікого не змушуємо, — говорить 33-річний Ігор Луценко, активіст "Республіки "Гостинний двір".

Збирають підписи на захист Гостинного двору. З ними пікетуватимуть мерію та уряд, щоб повернути будівлі статус пам'ятки архітектури.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі трощили приміщення Театру на Подолі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути