четвер, 09 вересня 2021 07:55

Невакцинованим обмежать доступ до публічних місць

Автор: REUTERS
  Уболівальники сидять на столичному стадіоні ”Олімпійський” під час відбіркового матчу Кубка світу з футболу між збірними України і Франції 4 вересня 2021 року. Маскового режиму не дотримуються. Щодня в країні виявляють понад дві тисячі хворих на коронавірус. Найбільше — у Києві, Харківській, Чернівецькій, Львівській і Вінницькій областях
Уболівальники сидять на столичному стадіоні ”Олімпійський” під час відбіркового матчу Кубка світу з футболу між збірними України і Франції 4 вересня 2021 року. Маскового режиму не дотримуються. Щодня в країні виявляють понад дві тисячі хворих на коронавірус. Найбільше — у Києві, Харківській, Чернівецькій, Львівській і Вінницькій областях

Із 13 вересня Україна може перейти в жовту зону карантину. Посилиться контроль за дотриманням маскового режиму. Кінотеатри і театри дозволять заповнювати наполовину. Скасують масові заходи, де буде більше однієї людини на 4 кв. м.

— На жовтий рівень перейде вся країна, — каже міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Якщо на місцях ситуація погіршуватиметься, повернемося до регіонального розподілу на зони.

Щодня в Україні виявляють понад 2 тис. хворих на коронавірус. Найбільше — у Києві, Харківській, Чернівецькій, Львівській і Вінницькій областях. Частішають випадки інфікування індійським штамом "Дельта". Він заразніший і викликає ускладнення.

— Локдаун можемо оголосити в листопаді. Не допустити його або відтягнути на грудень-січень зможемо, якщо українці робитимуть щеплення, — говорить головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, 36 років.

— Ідемо за сценарієм європейських країн, коли для невакцинованих створюють максимальні перепони в доступі до публічних місць. Є варіант, щоб нещеплені регулярно здавали тести на коронавірус, а результати приносили роботодавцю. Вакцинація добровільна, але імунізованим буде простіше користуватися послугами.

На 7 вересня повністю щепилися проти ковіду більш як 4,3 млн українців. Понад 5,6 млн отримали першу дозу вакцини.

— Людей, які перехворіли, півроку можна не вакцинувати. Є дані, що після недуги виробляється стійкий імунітет, — каже інфекціоністка Ольга Голубовська, 56 років. — У мене через 11 місяців після хвороби зберігається високий показник антитіл. У багатьох колег після вакцинації він набагато нижчий.

Маємо активніше щеплювати осіб із груп ризику, додає імунолог 42-річний Борис Донський:

— Так уникнемо переповнених реанімацій. Якщо цього не зробимо, то кількість нових пацієнтів відповідатиме кількості тяжких випадків і смертей.

Приймати рішення про регіональний локдаун може місцева влада, каже імунолог 48‑річний Федір Лапій:

— Захворюваність зростає, тяжких випадків більшає. Якщо ситуація почне погіршуватися в Києві й назріватиме колапс системи надання медичної допомоги, то жорсткий карантин буде виправданий.

Україна краще готова до нової хвилі коронавірусу.

— Маємо досвід, який здобули з весни 2020 року. Навчилися забезпечувати контроль над інфекцією, — каже Лапій. — Люди багато знають про вірус та виробили культуру носіння масок.

Практика показала, що кожна нова хвиля тривала кілька місяців. Зараз фіксуємо ­сплеск із серпня. Тож пік захворюваності матимемо у жовтні або листопаді. Може протриматися два-три місяці.

— За смертністю нова хвиля буде м'якшою за попередні. Бо більшість перехворіли на ковід і мають імунітет, — говорить лікар-вірусолог 65‑річна Алла Мироненко. — Погано, що після пережитих хвиль у нас не відновили державну санітарно-епідеміологічну службу, яка відповідала б за вакцинальну кампанію. Бракує персоналу. Багато обов'язків лежить на сімейних лікарях, у яких по дві тисячі пацієнтів.

Інноваційні ліки від коронавірусу безкош­товно отримала Україна від США 5 вересня. 60 тис. флаконів препаратів "Бамланівімаб" і "Етесевімаб" доправила літаком американська благодійна організація "Дірект Реліф". Вартість медикаментів оцінюють у майже 540 млн грн.

— Препарати рекомендовані для пацієнтів із легким та середнім ступенем тяжкості перебігу коронавірусу. Особливо, якщо є ризик переходу хвороби у тяжку форму, — каже ­Віктор Ляшко.

Ліки атакують вірус і запобігають його розмноженню в організмі, прискорюють одужання, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я. Препарат розподілять між областями.

Зараз ви читаєте новину «Невакцинованим обмежать доступ до публічних місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути