пʼятниця, 29 вересня 2017 00:25

Нерозмитнені автомобілі продають удвічі дешевше

Автор: Андрій Жигайло
  Нерозмитнені автомобілі з Європи продають на стоянці біля торговельного центру ”ВіЕмБі” навпроти станції метро Житомирська. Середня ціна 10-річної іномарки становить дві-дві з половиною тисячі доларів — 52–65 тисяч гривень
Нерозмитнені автомобілі з Європи продають на стоянці біля торговельного центру ”ВіЕмБі” навпроти станції метро Житомирська. Середня ціна 10-річної іномарки становить дві-дві з половиною тисячі доларів — 52–65 тисяч гривень

— Полторы штуки баксов и эта ''Ауди'' — твоя, — каже Михайло, років 35. Уранці 26 вересня продає іномарку на парковці біля столичного торговельного центру "ВіЕмБі" навпроти станції метро Житомирська. Поряд стоять ще дев'ять авто на продаж: чотири "Ауді", два "Фольксваґени", дві "Шкоди Октавії" та універсал "Тойота Авенсіс". Остання — найдорожча, її віддають за $2,7 тис. — 70 тис. грн.

Стихійний міні-ринок нерозмитнених авто з Литви працює майже рік. За 50 м розташована зупинка громадського траспортну та виїзди з автосалону "Інфініті". Біля машин крутяться четверо засмаглих продавців. П'ятий спить у синій "Ауді".

— Ця ''Шкода Октавія'' 2003 року. Не бита, не гнила. Бабця у Фінляндії нею в магазин їздила. Віддаю за 2 тисячі доларів (52 тис. грн. — ГПУ), — продовжує Михайло. Прізвища не називає. Він лисуватий, на шиї — золотий ланцюжок. Така ж на українській реєстрації коштує від 120 тис. грн.

— Пробіг — 190 тисяч кілометрів. Це для ідеальних європейських доріг — мізер. Кажу одразу: заднє сидіння пропалене. То я пропалив, коли її перевозив, — зізнається.

Пропоную відігнати машину на станцію технічного обслуговування та перевірити технічний стан. Михайло не хоче.

— Ось сервісна книжка, в ній відзначені всі тех­огляди. Востаннє на підйомнику "Шкода" була в березні, — додає Михайло.

Питаю, чи не матиму проблем із поліцією, коли куплю такий автомобіль.

— Ми за 200 баксів робимо вам посвідчення працівника литовської фірми. Відповідно, куплена машина — службова. Виписуємо генеральну довіреність. Але обов'язково раз на рік потрібно перетнути кордон, щоб провести техогляд машини.

За годину до Михайла підходить подружжя. Цікавляться зеленою "Ауді А4". За кілька хвилин ідуть оформляти документи. Доки чоловік підписує папери, його дружина поправляє дзеркало з боку пасажира.

— Покупаем сыну на день рождения. Пусть учится ездить, — каже жінка. За півгодини від'їжджають на "Ауді".

— В Україні нерозмитнений автомобіль можна придбати двома способами, — розповідає активіст руху "Авто Євро Сила" 28-річний Арсен Леновченко з Луцька.

— Можна самому поїхати за кордон і купити машину. Це обійдеться вам від 100 до 200 євро (3,1–6,2 тис. грн. — ГПУ). Але на митниці авто можуть не пустити. Другий варіант — знайти за кордоном бажану машину через сайти оголошень. Прижене її фірма-посередник. За свої послуги бере близько $1 тис. — 26 тис. грн. Пакет документів — посвідчення працівника іноземного підприємства, генеральна довіреність на машину — коштуватиме майже 15 тис. грн.

31 тисячу гривень щонайменше коштуватиме перереєстрація автомобіля з іноземними номерами на українські. Відповідний законопроект розглядає парламентський комітет із питань податкової та митної політики, каже його голова Ніна Южаніна. Також депутати збираються зменшити ввізні мита для таких машин. Користуватися нерозмитненими й транзитними авто заборонять. Необхідні зміни внесуть до Податкового, Митного й Бюджетного кодексів.

4,5 тисячі аварій спричинили нерозмитнені авто в Україні з початку 2017 року. Загинули 43 людини, травмовано — 429 осіб, розповідають у МВС. Серед цих машин 1197 були на польських номерах, 692 — на литовських, 165 — на болгарських.

Зараз ви читаєте новину «Нерозмитнені автомобілі продають удвічі дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути