четвер, 10 лютого 2011 06:00

Небажаних дітей залишають біля вікна

14 лютого у Вінниці при монастирі Згромадження Дочок Милосердя Каносіянок відкриють "Вікно життя". Розташований у центрі міста на вул. Соборній, 18. Батьки можуть анонімно залишити небажану дитину в спеціальному віконці. До чергової медсестри надійде сигнал після того, як віконце відчиниться. Воно має дві стулки, між якими встановлене дерев'яне ліжечко. Чергова медсестра віддасть немовля на огляд до лікарні. Потім дитина стане в чергу на всиновлення.

— Жінки залишають дітей на порозі лікарень, у під'їздах, смітниках, де їх помічають надто пізно. Немовлята переохолоджуються, їм не надають вчасно медичну допомогу. Ми не знаємо, в яких обставинах опиняється жінка, що залишає немовля. Але хочемо дати їй інший шлях — не вбивати своєї дитини, — каже 25-річна Марина Киричук, працівник медичного центру "За життя! За сім'ю!", що діє при монастирі. — Зараз вирішуємо, який із міських пологових будинків та який дитбудинок співпрацюватимуть із нами.

У Києві "Вікно життя" працює з травня минулого року. Відкрили його в Центральній міській лікарні №10, на просп. Голосіївському, 59б.

Вперше "Вікно життя" з'явилося у Львові. Його відкрили у травні 2009-го в перинатальному центрі на вул. Джорджа Вашингтона, 6. У грудні того ж року — ще одне у госпіталі імені Андрея Шептицького на вул. Озаркевича, 4. Їх створення профінансував місцевий бізнесмен, народний депутат від Партії регіонів Петро Писарчук, 56 років.

— Вікна обладнали саме в цих лікарнях, бо вони у малолюдному місці, — розповідає Лариса Янів, 54 роки, головний лікар центру. — Конфіденційність повністю забезпечена. Біля вікна немає камер, із приміщення воно закрите шторами. Вікно відчиняється зовні. Якщо прийде мама й відкриє його, ніхто не буде стежити за нею чи запитувати особисті дані.

До сьогодні у "Вікні" знайшли двох дітей. Першого хлопчика підкинули в липні 2009-го, через рік принесли дівчинку. Обоє були здорові, охайно одягнені.

Зараз ви читаєте новину «Небажаних дітей залишають біля вікна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути