вівторок, 21 листопада 2017 06:41

Наркоторговці захопили землі на українському кордоні

Облаву на торговців наркотиками влаштували спецпризначенці на Закарпатті 16 листопада. Задіяли до 70 броньованих автомобілів і вертольотів. Провели одночасно майже 100 обшуків в оселях та офісах підозрюваних у райцентрі Мукачевому і селі Велика Бийгань Берегівського району. Вилучили гроші, тютюнові вироби, підроблені документи. Затримали 20 осіб.

Арештованих підозрюють у захопленні земель на українсько-угорському кордоні. 2014–2015 років їх нібито роздали жителям прикордонних сіл Дийда, Горонглаб, Косонь та інших у Берегівському районі. Декому виділили по 134 га — майже 5 км уздовж кордону.

— Згодом на земельних ділянках з'явилася приватна охорона, будиночки й спостережні вишки, — каже головний військовий прокурор Анатолій Матіос, 48 років. — Працювала добре екіпірована приватна охорона. Була створена необхідна комунікація.

Деякі ділянки розташовані всього за десяток метрів від інженерних споруд прикордонників. На землях висаджували кукурудзу високих сортів, аби ховатися від митників і переходити кордон із контрабандою.

У санаторії "Карпати" біля Мукачевого затримали українця Аттілу Горвата, 45 років, на прізвисько Докі. Він — етнічний угорець. До 2014-го займався контрабандою цигарок в Угорщину. Його називають основним власником зайнятих на кордоні земель.

— Потоваришував з угорським злочинним угрупованням, що займається наркотиками. Насамперед роблять відвар макової соломки, — говорить закарпатський активіст Василь Маляк, 43 роки. — Докі почав носити в Угорщину цигарки, бурштин, проводити нелегалів. А в Україну повертався із соломкою. Не боявся нікого. Зайнята земля на кордоні стала величезною транзитною діркою.

"Приватний кордон" Атілла навіть здавав в оренду іншим угрупованням для перенесення цигарок. Сам же почав більше заробляти на наркотичній речовині.

Загалом це дуже масштабний бізнес на Закарпатті. Кожна друга хата на зайнятих землях — склад.

Також серед затриманих колишня керівниця управління Держгеокадастру в Берегівському районі Еріка Шинкевич. Її звинувачують у протиправному переоформленні земель уздовж лінії державного кордону 2015–2016 року.

17 листопада суд відпустив Еріку Шинкевич під цілодобовий домашній арешт. Атіллу Горвата затримали на два місяці.

Зараз ви читаєте новину «Наркоторговці захопили землі на українському кордоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути