пʼятниця, 03 серпня 2018 07:55

Найспекотніше буде в першій декаді серпня
2

Дощі 30–31 липня затопили ­приватні ­будинки в ­Сарнах на ­Рівненщині. Другу добу воду допомагають відкачати ­пожежні та рятуваль­ники міста
Фото: www.radiotrek.rv.ua
Десятки туристів застряли на базі відпочинку ”Автотурист” у місті Приморськ Запорізької області на березі Азовського моря. Злива розмила дороги, люди не могли виїхати автомобілями. 11 машин діставали із піску рятувальники

Серпень буде теплий і з невеликою кількістю опадів. Найспекотніша погода очікується на півдні та сході України — вище +30°С. У решті регіонів температура не опуститься нижче +25°С, прогнозують синоптики.

Найгарячіше буде в перші 10 днів місяця.

— Спека чергуватиметься із короткочасними дощами, — каже завідувачка відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, 52 роки. — З другої половини серпня похолодає. Температура поступово знижуватиметься, починаючи із західних областей. Далі в центральних. А от на півдні триматиметься спека до 30 градусів. Спаде наприкінці місяця. Будуть комфортні 20 градусів тепла.

Затяжних дощів не прогнозують. Тільки короткочасні зливи місцями. Пройдуть зі шквалом, градом, сильними вітрами. Цілком можливі смерчі. Можуть бути на півдні та Волині. Для останньої це не характерно. Але там накопичилася надмірна волога й триматиметься висока температура. Це може спровокувати появу потужних хмар.

На заході України за останні 10 років температура буде вища за середньостатистичну на 1 градус.

— Зміна клімату входить у трійку найбільших проблем людства. Погода стає все більше аномальною, — додає Віра Балабух. — Україна — серед держав, де спостерігається швидке потепління.

У липні Україну накрили аномальні зливи. Найбільше затоплювало Київську, Черкаську, Львівську, Полтавську, Дніпропетровську, Чернігівську та Вінницьку області.

Потужні дощі знищили чверть урожаю. Найбільше вплинули на зернові. Озима пшениця і ячмінь від надмірної вологи почорніли на полях. Картопля гниє.

— Урожай зернових буде гірший за минулорічний на 25–30 відсотків, — каже фермер 74-річний Микола Волинець із села Махнівка Козятинського району на Вінниччині. — Вплинули на це і червнева засуха, і липневі дощі. Якось у нас лило, як із відра, хвилин 40. Вода текла річкою. Думав, усе змиє з поля.

Там, де дощі лили три тижні поспіль, урожай зернових буде менший і нижчої якості. Хто до дощів не зібрав озимий ячмінь або пшеницю — все полягло. Зерно осипається. Торік із гектара назбирували 60 центнерів пшениці, цього року — лише 35.

Проблема й у тому, що намочило вже зібране зерно. Його треба сушити. Це — додаткові затрати, бо сушки працюють на солярці чи дровах.

Неврожай вплине на ціну. Дорожчатиме пшениця.

— Зараз уже ажіотаж. Люди хочуть купити, а фермери тримають у засіках. Чекають підвищення ціни, аби повернути затрати. Продають зерно ті, кого за горло беруть банки. Якщо фермер узяв кредит у банку, то мусить зараз продавати пшеницю, — продовжує Микола Данилович. — Поки що тонна коштує 4–4,5 тисячі.

Гарно вродять кукурудза, соняшник, соя, гречка, буряки, капуста, болгарський перець і баклажани. Ці культури люблять, коли багато вологи.

— Буде й хороший урожай картоплі. Дощі пішли вчасно і дали їй хід. Єдиний мінус — може почати проростати і гнити. Тому на чорноземах бульбу треба негайно копати, якщо бадилля вже сухе чи в'яле, — говорить селекціонер Микола Завальний, 70 років. — Викопану слід розкласти в тіні, накрити темною тканиною. Нічого, що шкурочка молода. Дійде. Головне — не спішити кидати в ­погріб.

Дощі сприяли і хорошому врожаю яблук і груш.

Постраждали від злив помідори. Однак їхньої кількості буде достатньо, і ціна на томати не зросте, кажуть експерти.

У Львові зупинився громадський транспорт

30–31 липня в Україні пройшли чергові зливи. Найбільше — у західній частині країни. Негода знеструмила понад 140 населених пунктів.

У Львові 31 липня дощ за годину затопив вулиці. Вітер повалив кілька дерев і пообривав лінії електропередач. У центрі міста вода змила насипи піску, що приготували для ремонту доріг. На вул. Глібова утворилася вирва, попливла бруківка. Громадський транспорт не їздив майже годину.

У місті Бердянськ Запорізької області шквальний вітер зніс намет, де ночувала сім'я із 10-річним сином.

У Тернопільській і Рівненській областях були буревії. Дерева виривало з корінням.

Зараз ви читаєте новину «Найспекотніше буде в першій декаді серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути