Ексклюзиви
четвер, 15 жовтня 2009 18:26

"Найбільш професійна сьогодні — це Юлія Володимирівна"

Американського економіста Андерса Ослунда не впізнати. 2005-го він аплодував відставці Юлії Тимошенко з поста прем"єра, називаючи її уряд "абсолютним лихом соціалістичного популізму". Сьогодні Ослунд знову аплодує, але вже самій Тимошенко.

Пане Ослунде, ваш прогноз — у кого найвищі шанси стати президентом?

— Тут потрібно отримати відповіді на декілька запитань. Перше: що говорять соціологічні опитування? Друге: що кандидати роблять зараз — вирішують проблеми або скаржаться? І третє питання: яким буде об"єктивний розвиток країни, який не залежить від політиків?

Відповідь на перше питання очевидна — електоральна підтримка тепер вища в Януковича. Друге питання — справою зараз займається Тимошенко. Вона говорить: "Це я здолала економічну кризу". Третє питання — це те, що відбувається в реальній економіці.  Спостерігається поліпшення ситуації, і той, хто перебуває при владі, отримає більше підтримки, ніж він міг розраховувати раніше.

Боротьба за президентство буде між Тимошенко і Януковичем. Треба враховувати регіональні відмінності в Україні. Ще важливо, як після першого туру поведуться ті кандидати, які займуть третє, четверте і п"яте місця. Багато що залежатиме від того, з ким вони домовляться.

У Ялті ви особисто чули виступ усіх трьох кандидатів-фаворитів — Януковича, Тимошенко і Яценюка. Хто на вас справив найпозитивніше враження?

— Найпрофесійніша — Юлія Володимирівна. Вона змогла відповісти на всі запитання. І робила це швидко.

Які, на ваш погляд, найбільші ризики в разі перемоги Тимошенко?

— Нічого страшного не станеться. Україна — це нормальна демократична країна незалежно від того, хто переможе. Головна проблема країни в тому, що жодні рішення не виконуються.

Дії майбутнього президента залежатимуть від того, чи підтримають його кандидати, які займуть третє і четверте місця

Крім того, дії майбутнього президента залежатимуть від того, чи підтримають його кандидати, які займуть третє і четверте місця. Тому що третій і четвертий кандидат хотітимуть посад, аби реалізувати свою програму.

Ви особисто порадили б Яценюку підтримувати Тимошенко або Януковича?

— Здається, Тимошенко прекрасно займалася економічною кризою. Вона — хороший кризовий менеджер, це очевидно. Але я не хочу займатися рекламою українських політиків.

Проте багато осіб, і ви в тому числі, критикували Тимошенко за популізм.

— Популізм був 2005-го, зараз популізму немає. Вона скоротила дефіцит бюджету. Сьогодні я схвалюю всі її дії.

Візьмемо головні конкретні приклади. Перше — це вступ до Світової організації торгівлі. Друге — контроль над бюджетом. У Юлії Тимошенко це добре вийшло, незалежно від складних обставин, і дефіцит бюджету не  збільшився.

І головне — Тимошенко організувала гроші від Міжнародного валютного фонду тоді, коли це треба було.

МВФ дає багатьом, пом"якшивши вимоги…

— Але гроші від МВФ треба було залучити вчасно, і Україна зробила це серед перших. Це — заслуга уряду.

У той же час гривня знецінилася на 65 відсотків, це — найвищий показник в Європі.

— Головна помилка, допущена в Україні, — це прив"язка гривні до долара. Для такої великої країни, як ваша, потрібен плаваючий курс. У вас не було особливих причин для прив"язки гривні до долара. Я виступив із різкою критикою у квітні минулого року, казав: буде жахлива фінансова криза, якщо Україна від цього не відмовиться.

Трішки відмовилися, розширили коридор, але недостатньо. Лише в листопаді справді знизили курс. Він має бути реальним. Такого не буває, як сталося торік у червні, коли зарплати підвищилися на 46 відсотків у доларовому значенні. Це не реально, це треба було зупинити!

Гроші від МВФ треба було залучити вчасно, і Україна зробила це серед перших.
Це — заслуга уряду

Прив"язка курсу привела до величезного вливання іноземних капіталів, але це були "короткі гроші". Виникла висока інфляція. Через те, що була прив"язка курсу, Національний банк не міг контролювати інфляцію з грошовою політикою. Тому в першу чергу треба було відійти від прив"язки — тоді зупинилося б вливання іноземних капіталів.

Друге — у вас у травні минулого року був зафіксований 31 відсоток річної інфляції, а ставка рефінансування НБУ — 16 відсотків. Різниця — 15 відсотків.

Чия це була помилка?

— Національного банку. Але НБУ отримував високу політичну згоду на підтримку прив"язки гривні до долара.

Тоді в чому була помилка Тимошенко?

— Вона не повинна відповідати за це. Повторюю: головна причина фінансової кризи в Україні — це прив"язка гривні до долара, і це не справа рук Тимошенко.

У Східній Європі тепер дві категорії країн. Ті, які мали прив"язку, зіткнулися з величезними проблемами: це Росія, Україна, Білорусь, країни Балтії, Болгарія. І є ті, які не мають особливих проблем, — Польща, Чехія.

Головне для вас у майбутньому — це тримати плаваючий курс гривні. В Україні за це відповідальний Національний банк.

А падіння промислового виробництва на 30 відсотків — чия це відповідальність?

— Це сталося через ситуацію в металургії. Спершу спостерігали жваве підвищення цін на метал, але це було тимчасове явище, і сталося різке зниження. У цьому ніхто не винен. Крім ринку.

Як оцінили газовий договір Тимошенко і Путіна в Сполучених Штатах?

— Позитивно. Треба було прибрати посередників, які отримували мільярди доларів за ніщо. Це — головне.

Друге, що треба зробити — це встановити ринкові ціни на енергоносії, аби Україна зайнялася енергоощадженням.

Це сором і ганьба України, що вона дозволяла деяким людям красти в себе кілька мільярдів доларів щорічно.

Проте сьогодні за формулою ціни Україна отримала газ дорожче, ніж країни, розташовані далі на захід Європи.

— Я не дивлюся на формули, я бачу конкретні цифри. В України все ще низькі ціни на всі енергоносії — газ, бензин, електрику.

Ви зрозуміли, яку концепцію обрала Росія щодо України?

— Є дві політики Росії відносно України. Одна політика — це звернення Медведєва до Ющенка. А друга політика — це політика Путіна, який зустрівся з Тимошенко у Варшаві 1 вересня.

Головний інтерес Росії зараз — це газ. "Газпром" — це підприємство, яке в травні та червні знизило виробництво на 35 відсотків тому, що ніхто не хоче мати справу з таким підприємством, яке явно корумповане, явно не може постачати газ своїм споживачам.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільш професійна сьогодні — це Юлія Володимирівна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути