середа, 11 лютого 2009 17:34

Над Катеринівкою висіла ядуча хмара

Неподалік міста Лозова під Харковом на складі із застарілими пестицидами в понеділок приблизно о 10.00 спалахнув вогонь.

— Вода потрапила до складу через дірявий дах, просочилася в пластикові діжки з кислотними отрутохімікатами. Почалася хімічна реакція із виділенням тепла, кришки з бочок позривало, сталася пожежа, — розповідає про причини заступник начальника управління Міністерства надзвичайних ситуацій Харківщини Олександр Галій.

Від вогню утворилася двокілометрова хімічна хмара, яку понесло на село Катеринівка. 400 дітей із Катеринівської школи та 20 із дитсадка посадили в автобуси та повезли в районний Будинок культури.

— Ми після серпневих вибухів уже навчені. Усі за 10 хвилин сиділи в автобусах, — розповідає директор Катеринівської школи Юрій Шукалюков. — У нас навіть малючки знають, що до артскладів два кілометри, а до складів з отрутохімікатами — півтора.

Діти повернуться в класи, коли будуть зроблені результати експертизи повітря.

Рятувальники запропонували на деякий час виїхати всім жителям Катеринівки.

— По вулицях їздив автобус і забирав охочих, — розповідає Ганна Покроєва. — Ми не поїхали, хоча воняло в нас дуже. Така велика руда хмара була. Добре позакривали вікна, повісили на двері сараю мокре рядно, аби кози не повмирали. Бо як тоді без них.

Полум"я загасили за 4 год. Вигоріло 15 із 220 т отруйних хімікатів.

— Ми вже п"ять років хочемо вивезти ці отрутохімікати, — говорить власник складу Олександр Сузимов. — Експертиза попереджала: загорітися може в будь-який момент. Такі пестициди можна знешкодити тільки у Франції. А для цього потрібно сім мільйонів гривень. Держава їх не виділяє.

Торік у серпні в Лозовій пожежа спалахнула на складах із боєприпасами. Тоді було евакуйовано 18 тис. жителів.

Зараз ви читаєте новину «Над Катеринівкою висіла ядуча хмара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути