вівторок, 31 серпня 2010 04:34

На відкритті термінала чиновники брали випивку в борг

Новий термінал аеропорту Харків відкрили в суботу, 28 серпня. Перерізати червону стрічку запросили президента Віктора Януковича.

Церемонія має початися о 10.00. Президентський літак затримується. У натовпі кажуть, через сильний вітер. За бар"єром уздовж під"їзної дороги вишикувалися мітингувальники, переважно жінки. Ближче до трибуни — козаки в парадних одностроях. Тримають жовто-сині прапори. Вітер зриває і відносить два полотнища.

— Я не вижу флагов! Подымите все флаги! — уздовж бар"єру ходить чоловік із мегафоном.

Позаду піднімаються зо два десятки прапорів. Вони закривають рекламний щит на будівлі напроти нового термінала. На щиті — великий портрет глави держави і напис "Виктор Янукович — наш президент. Партия регионов — наша партия". По 11-й уздовж нового термінала проїжджають чотири чорних джипи — ескорт глави держави. Янукович їде в сріблясто-бежевому броньованому мікроавтобусі. Проходить до трибуни перед входом.

— Це перший термінал, збудований за часів незалежності, — Янукович говорить без папірця. — Приватна структура вклала 443 мільйони гривень. Термінал прийматиме 800 тисяч пасажирів на рік. А до Євро-2012 — 2 мільйони.

Президент говорить про підготовку до зимової Олімпіади в Карпатах 2022 року. За кілька хвилин заходить всередину нової будівлі. Його супроводжують голова облдержадміністрації Михайло Добкін, віце-прем"єр Борис Колесніков і місцевий мільярдер Олександр Ярославський. Він інвестував кошти в термінал. Натовп одразу розходиться.

Янукович оглядає споруду. За 5 хв. спускається. Проходить під вивіскою "Зала внутрішніх вилітів" — написано з помилкою. Підходить до преси. Питання президенту дозволяють поставити одній місцевій журналістці.

Президент одразу вилітає в Луганську область на святкування Дня шахтаря.

Двоповерхова споруда терміналу має площу 20 тис. кв. м. Вона помітно більша за міжнародний термінал В аеропорту Бориспіль. Стіни — зі скла. У стелі теж є вікна. Підлога викладена світлим мармуром. На другий поверх ведуть ескалатори та ліфти. Літаки зможуть під"їжджати до будівлі аеропорту. Пасажири заходитимуть всередину через "рукави".

— Це дороге обладнання. Закупимо його наступного року, — розповідає інвестор і власник термінала Олександр Ярославський, 50 років.

На першому поверсі його чекають родичі та троє німців — проектувальників термінала. Десяток людей всідаються за столиками у фаст-фуді.

— Сбегайте в дьюти-фри, возьмите шампанского, — Ярославський звертається до помічників.

У крамницю безмитної торгівлі дьюті-фрі у день відкриття пускають тільки на оглядини. Чиновники беруть напої в борг — обіцяють розрахуватися завтра. Помічники Ярославського купують три пляшки "Крим Сект" у кафе. Одна коштує 143 грн. Така ж у супермаркеті — до 30 грн.

Гості мільярдера п"ють за успішний проект.

Жанночка, как твоя клиника? Уверена, у тебя все очень хорошо

— Жанночка, как твоя клиника? Уверена, у тебя все очень хорошо и не может быть иначе, — звертається до своєї сусідки старша жінка. На вигляд їй років 70. Кажуть, це мати Олександра Ярославського.

Другий тост — за німецьких проектувальників.

— Це дивовижно, — каже французькою мати мільярдера.

Фуршет закінчують за 10 хв. О 13.15 до термінала прибуває перший літак із Києва.

На злітно-посадкову смугу Харківського аеродрому витратили 300 млн грн державних коштів. Виділять ще 700 млн — на реконструкцію старого аеровокзалу, зведеного 60 років тому, і тимчасовий термінал до Євро-2012.

Зараз ви читаєте новину «На відкритті термінала чиновники брали випивку в борг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути