середа, 21 грудня 2011 08:07

На відкритті новорічної ялинки Януковичу кричали "Не ври!"

Автор: фото: Reuters/TONY GENTILE
  Українську ялинку в Римі запалили 16 грудня. Наша країна стала 11-ю в Європі, що забезпечила Ватикан цим деревом
Українську ялинку в Римі запалили 16 грудня. Наша країна стала 11-ю в Європі, що забезпечила Ватикан цим деревом

За півгодини до відкриття новорічної ялинки на столичному майдані Незалежності працівник Державтоінспекції допомагає завантажити на евакуатор чорну "Хонду Цівік". Іномарка стоїть на проїжджій частині Хрещатика біля ялинки. 19 грудня тут запланований святковий концерт і виступ президента Віктора Януковича.

— Я прийшла дочці показати ялинку. Давно й сама не була, — киянка 34-річна Олена Власова садить на паркан дочку 5-річну Святославу. Дівчинка тримає два прапорці, трясе ними. — Ялинка виглядає не дуже. Така собі шапка Гаррі Поттера. Але подивимося, може коли запалять, то буде краща.

Двоє чоловіків у чорних куртках роздають синьо-жовті прапорці людям у перших рядах. Невелику сцену обгородили подвійним парканом. Через кожні 5 м біля нього стоять правоохоронці у цивільному.

Концерт починають о 16.45. Музиканти духового оркестру в костюмах дідів морозів. грають мелодії: "Голубой вагон", "Танець каченят", "Щедрик". За ними виступають народні колективи з танцями, колядками та щедрівками.

Через участь президента старших дітей із хору імені Верьовки на вході перед початком свята обшукували міліціонери.

— Дітей на Майдан привезли за 2,5 години до виступів. А хто приїхав пізніше, тих обшукували, просили пройти через рамку, — розказує мати одного із хористів. — Меншим  треба було обов'язково мати з собою свідоцтво про народження.

Янукович приїжджає на Майдан о 17.35. За кілька хвилин до цього навколо сцени з'являються люди в піджаках із краватками та довгих плащах. Президент виходить на сцену, стає під синьо-жовтою аркою.

— Коли ми це робимо, ми даємо надію всій країні, що країна йде вперед. Ми даємо віру, що здатні своє життя власними силами змінювати на краще, — каже глава держави зі сцени. Його виступ транслюють на великому екрані — на Будинку профспілок. — Я хотів би побажати всім, щоб ця радість ніколи в нашому житті не уходила, приносила щастя і надію. Сьогодні вся країна святкує День святого Миколая Чудотворця. Хай у це свято кому важко — стане легше, хворі відчують полегшення, щоб усі, кому важко живеться, зрозуміли, що будуть кращі часи. Давайте запалимо цю українську ялинку!

З натовпу перед сценою чути одинокий викрик: "Фігня!". І зразу — "Не ври!". Організатори гучно вмикають музику. Янукович бере за руки двох дітей з хору і разом з ними смикає за мотузку великого дзвона. Ялинка засвічується синьо-червоними смугами. 3 хв. гримить салют.

Уперше в столиці встановили штучну ялинку.  Її почали монтувати 22 листопада — у день сьомої річниці помаранчевої революції. Ялинка заввишки 40 м, вага — 44 т. Комунальники обмотали її в 550 кг гірлянд. Спершу їх розвісили по колу. Прем'єр-міністр Микола Азаров написав у мережі "Фейсбук", що ялинка йому не подобається. На вихідних прикраси розвісили по спіралі.

— "Переодетая" елка ничем не отличается от предыдущей. Но так хоть уже не похожа на носок. Сейчас больше напоминает ковер. Беднее елки здесь не было, — каже киянин Віктор Тимощук, 23 роки. Він із двома друзями п'є пиво з банок.

Одночасно з ялинкою ввімкнули святкове освітлення на Хрещатику. На відкриття зібралися близько 10 тис. людей.

На площі у Ватикані з'їли тисячу пампухів

Різдвяну ялинку на пл. Святого Петра запалили 16 грудня о 18.12 за київським часом. Її привезли із Закарпаття. Важить понад 5 т, заввишки 30 м. Перші 2 м гілок прикрашені двома тисячами іграшок із дерева та скла. Їх виготовили українські майстри. Україна стала 11-ю країною Європи, що забезпечила Ватикан ялинкою.

— Жалко, что она какая-то блеклая, — каже Ірина Карауш, 45 років. Вона приїхала до Рима з Реджо-Калабрії на півдні Італії. Там п'ять років прибирає будинки. Ірина із Севастополя, раніше працювала начальником відділення зв'язку. — Нема червоних і синіх кульок, які тут традиційно вішають. Тому виглядає, як я вдома наряджаю.

Папи Римського Бенедикта XVI на церемонії не було. За 4 год. до того він прийняв офіційну делегацію з України та понад 300 вірян. Перші й останні речення промови сказав українською.

Запалювати вогні на ялинці мали глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук та 6-річний Сергій зі Львова. Після короткої наради хлопець сам натиснув на кнопку. Близько тисячі людей на площі навколо ялинки виконали український гімн під духовий оркестр Ватикана. Найголосніше співали закарпатці. Після цього хорові колективи "Дударик" і "Малі бойки" зі Львова колядували, а люди пішли частуватися за довгий різдвяний стіл. Його накрили біля ялинки. Тисячу пампухів, кутю спожили під італійське вино та узвар за півгодини.

Перед тим як везти ялинку до Ватикана, лісівники зрубали пробну. Вона стоїть на площі перед облдержадміністрацією в Ужгороді.

 

Зараз ви читаєте новину «На відкритті новорічної ялинки Януковичу кричали "Не ври!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути