Ексклюзиви
середа, 23 травня 2007 07:01

На ставці Гітлера вінничани на вихідних готують шашлики

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Володимир Гелевера готує шашлики для родини на території Вервольфу, що у селі Стрижавка під Вінницею
Володимир Гелевера готує шашлики для родини на території Вервольфу, що у селі Стрижавка під Вінницею

"Ми природи не псуємо, — каже 70-річний вінничанин Володимир Гелевера, повертаючи шампури. — Після нас тут чистота й порядок".

Разом із дружиною та 35-річним сином Костянтином чоловік майже кожні вихідні відпочиває у Вервольфі, що в селі Стрижавка під Вінницею.

Місцеві приїздять сюди через гарну природу. Розводять вогнища та смажать шашлики. Про те, що у ставці Гітлера лише за офіційними даними закатовано понад 2 тис. осіб, воліють не згадувати. Ідею краєзнавців створити на території музей, сприймають не дуже радо.

— Погано ставимося, — наколює м"ясо Валентина Гелевера, 65 років, — це єдине місце, де можна відпочити, подивитися на небо, дерева. Уже закрили доступи й до лісу, й до Бугу. Вони усе закрили б і продали.

Під"їжджають дві іномарки. Виходить компанія молоді. Вмикають музику на всю потужність. Спілкуватися не надто хочуть.

— Не треба тут жодного заповідника, — говорить російською один. — Ми просто приїхали відпочити. Історія? Та он же екскурсовод стоїть, розповідає всім.

Біля однієї з найбільших брил стоїть гурт людей. Це — екскурсія від Вінницького педуніверситету. Психологи, які приїхали на семінар з усієї України, вирішили побувати у Вервольфі. У Вінниці екскурсовода не знайшли. Уже на місці до них підійшов колишній викладач історії Іван. На вихідних він підробляє екскурсоводом. За розповідь узяв 10 грн.

— Варто облагородити місце, — вважає чоловік. — Люди починають цікавитися історією. Приїздять, щоб на власні очі побачити місце, де Гітлер влаштував собі ставку. Часом бувають іноземні делегації. Це ж візитівка Вінниччини. Гарну рекламу Вервольфові зробив фільм "Смерть шпигунам", де розповідається про таємну лабораторію у ставці. Після 9 травня тут ціле паломництво було.

Із собою чоловік має книги про Вервольф. Продає їх туристам по 25 грн.

Пропозицію створити у ставці Гітлера музей підтримують краєзнавці. Шашлики на кістках закатованих уважають блюзнірством.

— Нехай це згадка не про зовсім хорошу історію, але це — факт, таке було, — зауважує краєзнавець Лариса Семенко. — Перетворювати місце на парк розваг та відпочинку — недоречно. Обласний музей над цим працює.

Вервольф міг витримати ядерний вибух

Активно будувати ставку Гітлера розпочали 1941 року. Майже всі роботи закінчили вже за рік. Тоді фюрер уперше приїхав до Вервольфа. За різними даними там було 13 секторів, оточених мінними полями. На поверхні — тільки незначна частина комплексу. Підземелля мало сім поверхів. Приміщення були герметичні, стіни завтовшки 5 м, перекриття — 8. Працювала автономна електростанція, системи дренажу та фільтрації повітря.
У сховищах лежали запаси продуктів. Вервольф міг витримати наземний ядерний вибух. Тривалий час там могло жити понад сотню людей.
1944 року німці підірвали комплекс.

Зараз ви читаєте новину «На ставці Гітлера вінничани на вихідних готують шашлики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути