Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2007 07:00

На Спаса святять яблука та груші

У неділю, 19 серпня, православні та греко-католики відзначають одне з найважливіших церковних свят — Преображення Христове. У народі його знають як Спаса.

У Біблії розповідається, що цього дня Христос із трьома учнями — Петром, Яковом та Іоаном — пішов на гору Фавор. Ісус почав молитися і преобразився — його обличчя засяяло,  одяг став білосніжним. Поруч з"явилися пророки Ілля та Мойсей, а з неба почувся голос: "Це Син Мій улюблений, Його слухайте". Христос заборонив учням розповідати про цю подію до свого воскресіння.

Свято Преображення Христового ще називають "Яблучним Спасом". Цього дня треба святити яблука, груші, виноград — усю садовину та городину, яка є. Оскільки свято припадає на період посту, то на Спаса не можна їсти м"ясні та молочні продукти. Дозволяється споживати рибу та вино.

Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний — осінь буде сухою. Якщо дощовий — мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. Яка погода на Спаса — такою буде і Покрова (14 жовтня).

Зараз ви читаєте новину «На Спаса святять яблука та груші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути