вівторок, 14 серпня 2007 07:10

На Спаса можна їсти рибу та пити вино

Сьогодні у православних і греко-католиків починається Успенський піст, або Спасівка. Він триватиме два тижні — до 28 серпня. Того дня святкуватимуть Успіня Пресвятої Богородиці.

Спасівка — один із найсуворіших постів. Він прирівнюється до Великого посту. Тому в цей час заборонено справляти весілля, дні народження, хрестини, співати і танцювати. Їсти можна лише пісні страви, виключаючи молочні та м"ясні продукти. Вагітні жінки, хворі та подорожуючі можуть уживати молочні страви.

— На Спаса дозволено їсти рибу та пити вино. Також від цього дня можна їсти всі фрукти — яблука, груші, виноград. Заборонялося їх споживати від початку Петрівського посту, — розповідає отець Василь із села Бережки Дубровицького району на Рівненщині.

Окрім того, сьогодні святкують пам"ять братів-мучеників Маковеїв. У народі це свято ще називають Медовим Спасом, або Маковієм. Цього дня освячують перший мед, мак та цілющі трави.

Зараз ви читаєте новину «На Спаса можна їсти рибу та пити вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути