Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2006 19:11

На резиденцію Хмельницького витратять 40 мільйонів гривень

Під Богдановою горою у місті Чигирин на Черкащині розпочали відновлення будинку Богдана Хмельницького.

— На всіх об"єктах резиденції, яка за часів гетьмана була якраз під горою, ведуться роботи, — розповідає 51-річний Микола Суховий, начальник обласної служби охорони культурної спадщини. — Окрім будинку Хмельницького, в Чигирині та в селі Суботів побудують хату батьків гетьмана, полкову скарбницю, курінь, поварню, казарму, дзвіницю.

Цього року розкопали підвальну частину та фундаменти канцелярії Хмельницького. Там знайшли ядра та кахлі. На останніх збереглися зображення козаків на конях, описи яких можна знайти у літописах. Над залишками споруди планують звести захисний павільйон зі скла.

Станом на початок грудня на роботи витрачено 13 млн грн. Гроші на програму "Золота підкова Черкащини" виділили з держбюджету.

Уже відбудовано церкву Петра і Павла, бастіон Дорошенка. Каміння на нього збирали по всьому місту. Свого часу місцеві жителі розібрали для своїх потреб не лише бастіон, а й частину самої Богданової гори. Тепер те каміння викуповують у людей. Деякі жителі матеріал віддають безкоштовно.

Завершити відбудову резиденції Хмельницького в Чигирині планують 2008 року. Обійдеться все у 40 млн грн. Історики запевняють, що після закінчення робіт місто перетвориться на туристичний центр і проект окупиться.

Зараз ви читаєте новину «На резиденцію Хмельницького витратять 40 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути