Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2007 07:07

На нові Золоті ворота можна подивитися безкоштовно

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Раніше, коли йшов дощ чи сніг, стінами Золотих воріт стікала вода. Тепер дерев’яні частини комплексу замінили дубовими брусами, які просочили речовиною, що не дозволить матеріалу гнити і горіти
Раніше, коли йшов дощ чи сніг, стінами Золотих воріт стікала вода. Тепер дерев’яні частини комплексу замінили дубовими брусами, які просочили речовиною, що не дозволить матеріалу гнити і горіти

У середу ввечері біля музею "Золоті ворота" в центрі Києва зібралося зо 200 людей. Прийшли подивитися на відкриття відреставрованої пам"ятки архітектури, яку збудували в Київській Русі за князя Ярослава Мудрого.

На церемонію має приїхати Віктор Ющенко, 53 роки. Глава держави запізнюється на годину. До приїзду президента міліція перекриває рух транспорту. На територію біля Золотих воріт пропускають лише за запрошеннями.

Коли нарешті президент приїжджає, біля машини його зустрічають мер Києва Леонід Черновецький, гендиректор Національного заповідника "Софія Київська" Неллі Куковальська та з десяток столичних чиновників. Тоді починається театралізоване дійство — змагаються лицарі, працюють гончарі, ковалі та лучники, співають народні колективи. Усе підсвічується лазерним світлом і факелами.

Президент стоїть поруч із Куковальською. Постійно щось їй шепоче. Після шоу повільно й тихо піднімаються важкі фортечні ґрати, які не рушали з місця останні 25 років. Перші гості заходять усередину.

— Там дуже холодно й нема на що дивитися — голі кам"яні стіни. І промову президента  зовсім не чути, — за кілька хвилин вибігає з музею учасниця хору.

Усі ремонтні роботи обійшлися у 8 млн грн. Заступник директора з реставраційних робіт заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко каже "ГПУ", що 5-річна реставрація врятувала музей:

— Раніше, як тільки йшов дощ чи сніг, по стінах музею одразу стікала вода. Тепер комплекс не промокає, не гниє і навіть не горить. Дерев"яні частини замінили дубовими брусами. Їх просочили речовиною, яка не дозволить матеріалу прогнити. Замінили й саму браму. Попередня була зроблена з дерева і з часом стала кривою. Усередині нової конструкції метал, оббитий дубом.

Директор музею обіцяє, що до Нового року вхід у музей буде безкоштовним. Потім — 5 грн. Щоправда, ґрати підніматимуть лише на великі свята.

— Екскурсія музеєм буде супроводжуватися виставкою зброї, кераміки, інформаційних стендів з історією Золотих воріт, — каже Неля Куковальська. — Нині експозицій іще нема.

Після екскурсії музеєм Віктор Ющенко підходить до гончарів, які ліплять горщики, та ковалів, що кують підкови.

— Вікторе Андрійовичу, візьміть. Усередині можна ставити свічку, — один із гончарів простягає президентові підсвічник у формі яйця. — Це вам подяка за те, що про нас не забуваєте.

Президент бере подарунок і дякує, схиляючи голову.

Зараз ви читаєте новину «На нові Золоті ворота можна подивитися безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути