четвер, 30 вересня 2010 18:58

На манеж цирку випустили 20 крокодилів

Автор: фото надане Національним цирком України
  Юрій Матвієнко тримає на руках крокодила на манежі Національного цирку України. Дресирувальник навчився наслідувати звук, як у самки рептилії під час шлюбного періоду
Юрій Матвієнко тримає на руках крокодила на манежі Національного цирку України. Дресирувальник навчився наслідувати звук, як у самки рептилії під час шлюбного періоду

— А спорим, що він мене не дожене, — 8-річний Михайло Плетньов киває на крокодила на манежі столичного Національного цирку. Він разом із вихованцями Дарницького дитячого будинку-інтернату прийшов минулого четверга на презентацію програми "Страшно! Весело! Смішно!". Усього тут зібралися 1,5 тис. дітей.

У цирку відзначають 135-ту річницю діяльності. У новій програмі показують номери лише українських дресирувальників.

Перед номером "Єдиний у світі хор міссісіпських крокодилів" дресирувальники відтісняють дітей від манежу. Викочують вузькі дерев"яні скрині з крокодилами. 20 рептилій повільно вилазять. Їх за годину до виступу нагодували м"ясом. Вмикають музику і крокодили починають тихо гарчати.

— Крокодилів за їжу видресирувати не можна, — каже дресирувальник Юрій Матвієнко, 27 років. Він вбраний як єгипетський фараон. На руці має витатуюваного дракона. — Я навчився наслідувати такий звук, як самка крокодила у шлюбний період. Самець чує його і починає співати у відповідь. Решта підспівують за ним, бо вони конкуренти. Як мені це вдається — не скажу, це професійний секрет.

Матвієнко із Дніпродзержинська на Дніпропетровщині. Працював монтажником у цирку. Тепер виступає в цирку "Чинізеллі" у Санкт-Петербурзі. Номери з крокодилами готував два роки.

"Крокодилів за їжу видресирувати не можна"

Для поцілунку з крокодилом-альбіносом Федором він відтягує нижню щелепу рептилії залізною петлею. Федір найбільший — завдовжки 3,5 м, важить 200 кг. Це єдиний білий крокодил у Європі.

— Деякі дресирувальники підрізають рептиліям щелепи, щоб не вкусили. Я їх навіть не зав"язую ніколи, тому трохи мене зшивали, — задирає сорочку і показує шрами від крокодилячих зубів під ребрами і на правиці.

Усього Матвієнко привіз 32 крокодили.

— Мало хто так тепер ризикує. Хай не кажуть, що український цирк помер, — говорить після виступу генеральний директор цирку Володимир Шевченко. Запрошує дресирувальника у власну гримерку. На її дверях плакат із левом і напис: "Перш ніж увійти — добре подумай!"

Глядачі дивляться атракціон "Колесо смерті". Акробати працюють без страховки, піднімаються на 30 м над ареною. Номер потрапив у Книгу рекордів Гіннеса.

Зараз ви читаєте новину «На манеж цирку випустили 20 крокодилів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути