пʼятниця, 23 червня 2017 07:30

На Донбасі треба будувати дороги

— Останні два роки влада привчає нас до того, щоб жили собі і не зважали, що відбувається на Донбасі, — каже волонтер 48-річний Ілля Лисенко на позивний "Хоттабич".

2014-го з першим батальйоном Нац­гвардії, сформованим із активістів Майдану, вирушив на Донбас. Створив "Екстрену Медичну Службу Хоттабича". За час війни понад 8 тис. разів виїжджала рятувати поранених. У жовтні 2015-го отримав орден "За мужність" ІІІ ступеня. Днями приїздив до Києва, щоб оформити кілька нових машин для медичної служби.

— Я і волонтер Армен Нікогосян після Майдану возили гвардійців у поліклініку Межигір'я підлікувати зуби. Коли ті рушали на Донбас, підійшов комбат: "Ви ж із нами?" Нам віддали реанімобіль, яким рятували поранених під час революції. З поліклініки Януковича взяли ліки, перев'язки, апарат штучної вентиляції легень. Допомагали пораненим у першому збройному зіткненні. Кілька понівечених вогнем БТРів із десантниками поверталися з Краматорського аеропорту. Ми зустрічали їх під Слов'янськом. Більше на ділянці фронту не було нікого. За день вивозили по 20 поранених та десяток загиблих. Проїжджали по 900 кілометрів. Лікарі були у дефіциті. Військові зверталися до нас. Грибок на ногах, проблеми зі шлунком, алергія, бо закусали воші.

Які результати вашої роботи?

— Нас не утримує держава. Але й обійтися без нас не може. Покриваємо понад третину фронту — 200 кілометрів. Маємо сім реанімобілів. Щодня в АТО є 30 наших людей. Парамедики, водії й "обоз" — ті, хто готує їжу, доглядає за технікою. Вона не виїжджає, якщо є найменші сумніви, що не довезе пораненого й екіпаж. Щотижня подаємо звіт Міноборони. Щомісяця викладаю цифри у соцмережу. Останній рік — 100–130 виїздів на місяць. Тепер працюємо на більшій площі фронту. Були ділянки біля Зайцевого, Майорська й Авдіївки, цього року додалися Торецьк, Світлодарський напрямок. Згортати місію зараз навіть не передчасно, а злочинно.

Які настрої на Донбасі?

— Коли я там, щодня дивлюся телеканали бойовиків. Показують, як нібито будують нову республіку. То Захарченко (керівник терористів. — ГПУ) квіточки саджає з людьми, то десь на заводі доповідає, що з'явилися нові робочі місця. Або хвалиться, що Росія купує їхні товари. Це підкуповує жителів підконтрольної Україні частини Донбасу. У Бахмуті на Донеччині за 20 кілометрів від фронту погано показують наші телеканали. Зате чудово — з десяток каналів псевдореспублік. Розказують, що будують майбутнє. А ми, таке враження, не будуємо нічого.

Збоку виглядає, що всі про все домовилися. Але ніхто не хоче бути вісником поганих новин. Людям здається, ніби наші воїни гинуть, аби привчити суспільство: біс із тим Донбасом, аби швидше затихло.

Який бачите вихід із ситуації?

— Змусити людей на окупованих територіях кусати лікті. Аби сумували за тим, що втратили в Україні. Щоб захотіли повернутися. Це складний і довгий шлях, але можливий. Давно треба ухвалити програму відродження Донбасу. Мала б дати надію людям, які залишили домівки й розбрелися країною. Живуть без майбутнього.

Що можна зробити зараз?

— Будувати дороги. Це робили американці під час Великої депресії, німці у 1930-х, коли треба було підняти націо­нальний дух і влаштувати безробітних. Проста робота. По-перше, приносить усім заробіток. По-друге, люди швидко бачать результати. Це поліпшує комунікації. Скупчення будівельників спонукатиме підприємців відкривати для них крамниці, будувати житло. Можна заохотити частину переселенців повернутися на Донбас і взяти участь у будівництві. Платити хороші зарплати — 15 тисяч гривень. Держава не збідніє. За мірками Донбасу, вони почувалися б багатими. Жили б у нових будинках, які самі збудували. Це і є майбутнє, яке дає впевненість. Людина знатиме, що працює на зміцнення держави.

Дороги оживили б рух на Донбасі. Це стратегічно важливо для військових. Передислокація військ теперішніми шляхами немислима. Руйнує і без того стару техніку. Якщо це втілити, багато людей на тому боці просто роти роззявлять. Хоча б раз на місяць приїздять на нашу територію по пенсії, купують телефонні картки.

Війна не закінчилася. Обстріли можуть зруйнувати дороги, будинки.

— Ніхто не гарантує, що цього не станеться. Але бездіяльністю ми гарантуємо, що людям з окупованих територій усе складніше повірити в Україну.

Порятунок пораненого коштує чотири тисячі гривень

Якщо 2014–2015-го одна рятувальна операція обходилася в 1200 грн, то сьогодні — у 4000 грн, каже Ілля Лисенко:

— Більше людей задіяні. Раніше на день було кілька виїздів, а зараз добу-дві може нічого не відбуватися. А потім починається робота, яка виправдовує всі витрати. Подорожчали пальне, запчастини. 2014 року 80 відсотків надходили від людей — по 50–100 гривень. Зараз у соцмережі збираємо лише 20. Основна підтримка — від великих компаній або приватних осіб. Меценати утримують реанімобілі. Народ зубожів.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі треба будувати дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути