пʼятниця, 04 серпня 2017 07:35

На бюджет пройшли 60 928 студентів

Автор: Анастасія Яковишина
 

В Україні закінчилася вступна кампанія. Тривала з 12 до 26 липня. До зарахування на бюджет до вищих навчальних закладів рекомендовані 60 928 абітурієнтів. Результати й рейтингові списки опублікували в Міністерстві освіти. 5 серпня до 12:00 абітурієнти мають принести оригінали документів у ­навчальні заклади.

— Вступна кампанія проходила нервово. Електронні кабінети постійно зависали. Нас просили робити фото своїх сторінок із заявами — на випадок, якщо зникнуть. Телефонували з вузів у ­Вінниці та Рівному, щоб надіслала їм копії ­документів. В електронному кабінеті вони їх не змогли побачити, — розказує 17-річна Катерина Мельник із міста Вараш (раніше Кузнецовськ. — ГПУ) Рівненської області.

Вона вступила на бюджет до Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Степана Гжицького. Він був сьомим у списку пріоритетів.

— У мене в паспорті стоїть сільська прописка — народилася в селі, але проживаю в місті. Мені випадково поставили сільський коефіцієнт. А коли помилку помітили — низько опустилася в рейтингу.

Міністерство запустило нову Єдину державну електронну базу з питань освіти. Через кілька днів абітурієнти почали скаржитися на збої програми. За тиждень зникло майже 40 тис. заяв. Кому не вдалося зареєструвати знову — дозволили це робити у приймальних комісіях.

Деякі їхні працівники помилково присвоювали сільський коефіцієнт — 1,02 — абітурієнтам, які живуть у місті. Часто вступники дописували собі бонуси за перемоги в олімпіадах, яких не було.

— Були помилки і в назвах університетів, — каже міністр освіти і науки 52-річна Лілія Гриневич. — Вони виникали через те, що під час декомунізації міста поміняли назви, відповідно, і вузи змінили їх. Також були розбіжності у прізвищах. В атестаті могла бути одна літера, а в сертифікаті ЗНО — інша.

У вузи надійшло 1,7 млн заяв. Це на 20 тис. менше, ніж торік.

5 серпня університети зарахують студентів на навчання. До 18-го — на вакантні місця переводитимуть тих, кому забракло балів у першій хвилі. На контракт оформлятимуть до 30 вересня.

Абітурієнти з Криму та Донбасу, які не мають сертифікатів ЗНО, до 30 вересня можуть вступати за пільгами до 12 вузів — переміщених з окупованої території. Їм треба зареєструватися у центрах "Донбас–Україна" та "Крим–Україна".

Цьогоріч заяви на вступ приймали лише в електронному вигляді — через особисті кабінети в інтернеті. Абітурієнт мав право подати дев'ять заяв на чотири спеціальності до одного або дев'яти різних вузів.

Бюджетні місця автоматично розподілили туди, куди пішли абітурієнти з найвищими балами ЗНО. Найбільше їх отримали Київський університет ім. Тараса Шевченка, Львівські — ім. Івана Франка та "Львівська політехніка".

Вперше для вступників запровадили коефіцієнти конкурсного бала. Їх встановили для природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей, випускників сільських шкіл і вступників у регіональні вузи. Ці категорії отримали більше шансів потрапити на бюджет.

Найчастіше вступники обирали економіку, менеджмент, міжнародні відносини, право, туризм та окремі комп'ютерні спеціальності.

— Значно зросла кількість охочих вивчати військові спеціальності. Тому час прийому продовжили до 7 серпня, — говорить Лілія Гриневич. — Доки в країні триває війна, цифр не наводимо.

Є потреба у штукатурах, малярах, слюсарях, швачках

Деякі популярні серед абітурієнтів спеціальності — незатребувані на ринку праці, помітили спеціалісти кадрових агенцій.

— Зараз легко знайти роботу у сфері продажів. Там велика плинність ­кадрів, а хороших фахівців — обмаль. Є потреба у штукатурах, малярах, слюсарях, кухарях, зварювальниках і швачках. Також легко праце­влаштуватися в автомобільній і сфері страхування. Стрімко розвивається аграрний сектор. Він — один із тих, на які не дуже вплинула криза, — каже 32-річна Катерина Криворученко, аналітик міжнародного кадрового порталу "Хедхантер". — Найважче знайти роботу в топ-менеджменті, сферах видобутку сировини, юриспруденції, мистецтва і медіа. На представників цих професій немає попиту. Багато і юристів та економістів. Однак роботодавцям складно знайти серед них висококваліфікованих працівників.

Зараз ви читаєте новину «На бюджет пройшли 60 928 студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути