пʼятниця, 10 вересня 2010 01:13

На базарі "ходять" долари, євро та шекелі

Базар на вул. Пушкіна — це третє місце за скупченням хасидів після могили цадика Нахмана і синагоги. Розраховуються доларами, євро та шекелями.

— Хасиди стали розумніші. Ті, що приїздять з Європи та Америки, китайських товарів на базарі не купують, — каже 32-річна Людмила Почіпа, яка продає овочі та воду. — Ходовий товар цього року — надувні матраци. У супермаркеті не більше 100 гривень коштують. Тут їх продають по 20 доларів (160 грн. — "ГПУ"). Одразу накачують.

Хасиди щороку охоче купують в Умані кашкети, хутро та вироби з нього. Кажуть, в Україні дешевші й якісні. Кашкет коштує $15, хутряний головний убір — $20. До однієї з яток стоїть черга, щоб приміряти шапки. Беруть чорного кольору. Чимала група зазирає біля кіоску зі спортивними костюмами, пальтами та дитячими іграшками.

Літрова пляшка спрайту коштує 16 гривень

— Вони люблять натуральні речі, — розказує продавець виробів із дерева 42-річний Руслан із Косова. Приїздять щороку з дружиною. Тиждень живуть у машині. — Нас чотири майстри. До свята починаємо готуватися за два місяці. Робимо з дерева шкатулки з різьбою. Торік добре йшли із зіркою Давида — маленька по 12 доларів, велика — 15. Стільчики для сидіння в синагозі по 5 доларів. Матрьошки купують щороку. Найдешевша 4 долари, найбільша — 20. Кіпи в"язали кумова теща з дружиною — ручна робота по 4 — 5 доларів.

Натовп зібрався біля ще однієї ятки. Всі щось говорять і намагаються протиснутися до продавця. Це пересувна майстерня з виготовлення ключів. У квартирах живуть по 20 чоловік — кожен хоче мати свій ключ.

— Самий обичний ключ зробити — 10 гривень, — каже майстер 20-річний Володимир.Чим дорожчі двері, тим складніший ключ — тож і ціна вища. Є по 40–60 гривень.

У місцевих магазинах півлітрова пляшка води коштує 7 грн. літр спрайту — 16 грн. Хасиди купують світле пиво та багато води. Пепсі-колу пити їм заборонено.

Уманцям торговці продають продукти й напої — за звичайними, щоденними цінами.

Зараз ви читаєте новину «На базарі "ходять" долари, євро та шекелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути