Ексклюзиви
пʼятниця, 01 серпня 2008 07:10

На 2 хвилини Місяць частково закриє Сонце

Сьогодні о 13.00 в Україні можна буде побачити часткове сонячне затемнення. Воно розпочнеться вранці на півночі Канади та завершиться при заході сонця над Китаєм. Пройде через 13 часових поясів.

На території України найбільше — до 40% — затемнення Сонця очікується в північних районах. Орієнтовно по лінії Київ — Харків. В інших регіонах воно коливатиметься в межах 20–40%.

— Повне сонячне затемнення в нас трапляється рідко. Раз на 50–100 років, — каже Роман Костик, головний науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії України. — Останнє таке було в 1956 році. Цього разу українці спостерігатимуть за частковим затемненням.

Таке затемнення відбувається, коли певна територія розташована недостатньо близько до умовної лінії між Сонцем i Місяцем. Тому тінь від Місяця її не охоплює. Україна потрапляє в напівтінь. Повне затемнення буває, якщо спостерігач стоїть у тіні Місяця.

— Українці думають, що сонячні затемнення негативно впливають на здоров"я, — веде далі Костик. — Але це не так. Ніяких містичних явищ не відбувається. Єдине застереження: не можна дивитися на сонце без окулярів або захисних приладів.

Учений додає, що нині астрономи навчилися на сотні років уперед із точністю до секунди прогнозувати сонячні затемнення. Наступне часткове відбудеться 2010 року, потім 2011-го. А 30 березня 2015 року о 13.09 в Україні буде повне сонячне затемнення.

Сьогодні повне затемнення побачать у Росії — біля міста Надим на півночі Тюменської області. Тут Сонце зникне на 2 хв. і 26 с. Це станеться о 16.21 за місцевим часом.

Зараз ви читаєте новину «На 2 хвилини Місяць частково закриє Сонце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути