четвер, 02 лютого 2012 05:30

Музиканти щодня грають під вікнами губернатора

Під стінами Черкаської обласної держадміністрації від минулого четверга щодня по 20 хв. грають учасники муніципального духового оркестру. Протестують проти рішення міськради, яка хоче зняти колектив із бюджетного утримання. 2 лютого це питання розглядають на засіданні сесії.

О 9.55 у понеділок на Соборну площу приходять понад десяток осіб. Дістають музичні інструменти — кларнети, труби, саксофон. 25-річний Андрій Жовтий несе дерев'яну дошку з плакатом "Сергію Борисовичу, не дайте нас поховати!". Один з оркестрантів ставить на сніг тубу, на неї — дошку.

— Чого ви аж там стоїте? — 58-річний Анатолій Рудніченко гукає музикантів, що стоять край площі. — Ідіть ближче. Сьогодні робимо мовчазну акцію протесту. Сергій Осавуленко (керівник оркестру. — "ГПУ") пішов в облдержадміністрацію на перемир'я.

Безкоштовний концерт під стінами обласної адміністрації музиканти починають із похоронного маршу. Потім грають класичні симфонії Фредеріка Шопена, "Варяга", симфонію №7 Дмитра Шостаковича, "Вставай, страна огромная" Олександра Александрова.

— Мороз такий, довго не пограєш, хоч і спирт узяли, — говорить Рудніченко. Розстібає куртку, показує металеву пляшку. Спирт заливають в інструменти, щоб не замерзали клапани.

— Одарич казав, що ми багато не втратимо, бо ще працюємо на двох-трьох роботах. Та що? Як я працюю в училищі та заробляю там 200 гривень? Основна робота тут, — говорить 60-річний Олексій Степанов.

Сьогодні у колективі 34 музиканти.

— У нас 12 чоловік закінчили консерваторію, в інших — училище, — додає Олексій Степанов. — Та це ми цілий рік чекатимемо, коли нас наймуть за 100 гривень? Щоб оркестр був у формі, треба займатися регулярно у колективі, а наймати — це профанація.

— Я перший директор цього оркестру. 1 лютого 16 років колективу — паспорт треба видавати, а нас беруть і розформовують. Ми не заради грошей стоїмо, а через те, що хочуть загубить такий оркестр. У нас і так у місті культури немає, — розповідає Володимир Сухенко, 49 років.

О 10.15 музиканти починають тупцювати на місці. Дехто потирає руки. Виймає із сумки великий термос, наливає чаю. О 10.31 Рудніченко оголошує про завершення акції.

— Усі свободні. О 14.00 репетиція.

У вівторок та середу музиканти знову виходять на акцію. Грають кілька хвилин, бо інструменти замерзають.

Оркестр планують приєднати до міського будинку культури і перевести у статус аматорського колективу. Міськрада виділила 200 тис. грн на оренду приміщення для репетицій, придбання інструментів, костюмів та виплату заробітної плати директору і диригенту. Оркестр просив на своє утримання 1,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Музиканти щодня грають під вікнами губернатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути