пʼятниця, 05 серпня 2016 00:25

Мусульманам не дозволили створити окремий батальйон

— Офіційно ми не створили ні чеченського, ні мусульманського батальйонів. Україна не дозволяє організовувати підрозділи за релігійною чи національною ознаками, — каже 34-річний Адам Осмаєв, ­командир батальйону ім. Дудаєва.

Підрозділ рік неофіційно воював проти терористів у зоні АТО. У ньому служили чеченці, українці та грузини. Очолював його Іса Мунаєв — бригадний генерал Збройних сил республіки Ічкерія. Він пройшов дві російсько-чеченські війни. 3 лютого 2015‑го загинув під Дебальцевим, підрозділ очолив Осмаєв — чеченець, має паспорт громадянина Росії.

— Існує багато прикладів в інших країнах. В Англії є підрозділ непальських горців. У Франції — легіони, — продовжує Осмаєв. — Україна не дозріла для цього. Ми вирішили не витрачати час на бюрократію. Українці з нашого батальйону перейшли до підрозділів Збройних сил і Нацгвардії ще 2015-го. Цьогоріч отримали законне право служити й іноземці. Теж переводяться.

Проти терористів на Донбасі воюють близько 300 мусульман.

— З них близько сотні — чеченці, — каже Адам Осмаєв. — Мусульмани можуть воювати постійно, навіть у свята й Рамадан (дев'ятий місяць мусульманського календаря, найважливіший і найурочистіший для мусульман. — ГПУ). Більше того, на війні нам можна не постити. Єдина проблема — не їмо свинини. Волонтери привозять яловичину, куряче філе.

— Нашою ціллю завжди були кадирівці (підрозділи, яких послав воювати на Донбас президент Чечні Рамзан Кадиров. — ГПУ), — додає дружина Адама 32-річна Аміна Окуєва. — Щойно дізнавалися про їхнє місце перебування, одразу виїжджали. Зазвичай це кадрові російські військові чи ФСБшники. Раніше сиділи переважно в тилу й мародерствували. Зараз їх небагато.

Аміна служить лейтенантом поліції у полку "Київ". Його сформували з бійців п'яти добровольчих батальйонів — "Київ-1", "Київ-2", "Золоті ворота", "Січ", "Свята Марія".

— Останні два місяці ми в зоні АТО. Одна наша рота — в Авдіївці, інші — у спокійніших містах. Стежимо за порядком у прифронтових міс­тах. Ситуація напружена, але нічого надзвичайного не відбувається, — каже Аміна.

Зараз ви читаєте новину «Мусульманам не дозволили створити окремий батальйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути