Ексклюзиви
пʼятниця, 15 червня 2018 07:55

Можемо втратити третину врожаю

Автор: www.zk.dsns.gov.ua
  У ніч на 13 червня Закарпаття накрив град. Крижини сягали 10 сантиметрів у діаметрі. Побили дахи будинків, автомобілі, понівечили плодові дерева й овочі. 238 населених пунктів залишилися без електрики
У ніч на 13 червня Закарпаття накрив град. Крижини сягали 10 сантиметрів у діаметрі. Побили дахи будинків, автомобілі, понівечили плодові дерева й овочі. 238 населених пунктів залишилися без електрики

— Почали жнива всередині червня. Вперше за 18 років роботи. Колос з'явився ще у травні, — каже фермер із Херсонщини 47-річний Микола Дяченко.

— Через аномальну спеку зерно дрібне — не налилося як слід. Часто колосок неповний, але від найменшого вітру лягає — стебла дуже тонкі. Якщо не зберемо зараз і колосся ляже на землю — втратимо більше третини врожаю. Опадів бракує кілька років, однак ситуацію псує ще й зависока температура. Волога із землі швидко випаровується. Якщо найближчим часом не підуть дощі, залишимося без кукурудзи й соняшника.

Із 13 червня почалися дощі. Але вони не врятують ситуацію.

— Кліматичних змін зазнала практично вся територія країни, — каже Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Гідро­метцентру України. — У Київській, Сумській, Чернігівській, Житомирській областях з'явилися суховії (вітер із високою температурою і низькою вологістю повітря. Спричиняє зневоднення ґрунту. — ГПУ). На Закарпатті стало спекотніше, ніж на Херсонщині. Якщо 20–30 років тому кукурудза визрівала не у всіх регіонах, то останніми роками достигає скрізь, навіть в Івано-Франківській області. Там раніше накопичувалося найменше тепла, росли тільки ранні гібриди.

Полуниця зазвичай дозріває 50 днів. Нинішнього року — за місяць. Це ж стосується смородини, малини, аґрусу.

У південних регіонах збирають по два врожаї картоплі. Частіше стали використовувати штучний полив і менше сподіватися на погоду.

— Маємо гектар поля, — каже 40-річна Ольга Гоменюк, фермер з Одещини. — Торік поставили систему крапельного зрошення. Займаємося полуницею й картоплею. Викопали свердловину. Кілька місяців користувалися водою, а тоді вона зникла. Інші підприємці також скаржаться на брак води. Криниці пересихають. Кілька разів їздили в Китай — там вчать збирати воду з роси й випарів. Це стає актуальним для нас. На полі дощу не було понад півтора місяця.

Найбільше від посухи постраждали Херсонська, Одеська, Хмельницька, Дніпропетровська і Він­ницька області.

— Високого врожаю фруктів та ягід не буде. Зав'язь обсипається. Для поливу одного дерева треба вісім відер води раз на два дні, — розповідає хмельниччанин 52-річний Віктор Марчук. — Особливо постраждали кущі та ягідники. Смородина достигла на місяць раніше, ніж зазвичай. Малина втратила понад 20 відсотків урожаю. Ягоди дрібні й не мають соку. Такі не годяться на заморожування й транспортування.

Через спеку почали встановлювати більше кондиціонерів у приміщеннях.

— Температура 37–40 градусів надворі є критичною для людей. При такій непритомніють, підвищується тиск. Спека небезпечна для гіпертоніків, — пояснює столичний лікар-терапевт 37-річний Сергій Адаменко. — Торік максимальна температура в Києві становила 42 градуси на сонці. Цього дня мали найбільше викликів. Якщо така тримається тиждень, у людей починаються проблеми з диханням, розширюються судини, тіло набрякає — через велику кількість спожитої води. Радимо вдома встановлювати кондиціонери або хоча б мочити ганчірку і чіпляти на вікно. В центрі кімнати варто поставити вентилятор і пляшку з водою. Це особливо важливо для малих дітей. Максимальна температура повітря для них — 26 градусів. При вищій починаються проблеми зі сном, обміном речовин. Стають кволі, не хочуть гратися, плачуть.

— Із 14 червня на заході України пройдуть дощі, — каже синоптик 57-річна Наталка ­Діденко.

— Також — смугою Вінниччина — Черкащина — Полтавщина — Харківщина. На півночі зачеп­лять Житомирщину й Сумщину. На Луганщині й Донеччині стоятиме суха погода. Повітря буде свіжіше в західних областях — плюс 22–26 градусів. У південних і південно-східних — до плюс 33.

За кілька днів скрізь знову пануватиме спека.

— Липень буде вологий і теп­лий. Можливі бурі з градом. Серпень очікуємо спекотний. Опадів буде мало, — каже народний синоптик Леонід Горбань, 78 років.

Зараз ви читаєте новину «Можемо втратити третину врожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути