Ексклюзиви
четвер, 12 серпня 2010 18:01

Москвичі тікають до Одеси

 

Киянка 27-річна Лідія Крячинська із 6 серпня відпочиває в Одесі. Говорить, туди з"їхалися тисячі москвичів.

— На відпочинок добиралася із Києва потягом Москва–Одеса. Я спонтанно поїхала, білет не бронювала. В касі кажуть: білетів немає і поки що не буде. Усі місця розбирають ще в Москві. Я погнала до начальника поїзда. Випросила біля туалету боковушку на верхній полиці. У поїзді дуже багато москвичів. Тільки й чути "чоканьє" і "аканьє". Жаліються, як там погано. Вікно вдома не відкрити. Димить всьо, воняє. На вулицю вони виходять у респіраторах.

Зате в Одесі у всіх готелях, зйомних квартирах — аншлаг. Все-все-все занято. Насилу знайшла біля "Аркадії" комнатушечку, — продовжує Лідія.

У перший день пішла на платний пляж розважального комплексу "Ібіца".
— Щоб туди зайти, мінімальна плата 100 гривень. Пиво — по 50 гривень за бокал. Людей — тьма. За цей сезон Одеса таку касу зробить, що на наступний рік стане Монте-Карло.

Аріна КАНТОНІСТОВА


Вигоріли цілі селища

ЛИПЕНЬ
Початок липня: перші лісові пожежі помітили в Удмуртії, Марій Ел, Нижньогородській і Рязанській областях Росії. У республіці Марій Ел не згорів жоден населений пункт.
Друга половина липня: у центральній Росії вигорають цілі селища.

СЕРПЕНЬ
9 серпня: горить 20 регіонів: від Чукотки до Смоленська. У Нижньогородській області — 76 пожеж, у Кіровській і Московській — по 49. На території Росії 554 займання. Горять 190 тис. га.
11 серпня: у Свердловській області вогонь охопив 20 тис. га. Загалом горить близько 700 га території Росії.




Марина Алексєєнко вивезла дітей подалі від диму


— Жара около 40 градусов, везде дым, гарь, дышать нечем, воды нет, продукты на глазах портятся, стонущие и падающие люди. Горит все — леса под Москвой, мусорные баки. Жили с двумя детьми, как в условиях апокалипсиса, — розповідає москвичка Марина Алексєєнко. Через пожежі в Росії приїхала до батьків в місто Умань на Черкащині.

— Скрізь мухи. Тільки купиш щось, рій стоїть. Комахи, мошка. Сарана завбільшки з долоню стрибає прямо в обличчя, — говорить. — Мошкара заводиться навіть на відкритому тюбику з кремом. Хотіли встановити кондиціонер — на них черги. Відчиняти вікна нереально. А із зачиненими наче в мікрохвильовці живемо. Менша донька Аліна задихатися почала. У неї астма була, минула. А це знову.

Марина дев"ять років тому виїхала до Росії. Вийшла заміж за москвича. У них двоє дітей — 5-річна Аліна та 7-річний Кирило. Працювала менеджером у правозахисній фірмі.

— Я на роботі кажу, мені треба вивезти дітей. Не дозволили взяти відпустку, — розводить руками. — Але це Москва. Сьогодні маєш перспективну роботу, а завтра знаходиш ще перспективнішу. Звільнилася.

Остаточно вирішила їхати, коли побачила, як кілька людей у метро зомліли посеред платформи від спеки.

Вода зазвичай у нас завжди є. Живемо біля Бітцевського парку. А це прийдеш увечері, немає. У магазинах теж порожньо. Питаю, дайте щось попити. Продавець каже: "Возьмите пиво. Больше ниче нету".

Довго не думала, куди їхати — до батьків. Мама розказувала, що сливи дозріли, на ставок із батьком ходять, городина є. Приїхала в Умань і душею ожила. Нема натовпу, шуму.

Маринин чоловік залишився в Москві, працює водієм. Дружина повернеться до Росії восени. Бо він не погодиться на переїзд в українську провінцію.

Олена МАРЧЕНКО


"У меня 10 долларов есть, хочу сдать пострадавшим россиянам"

— Принесла болоневый плащ, женскую кофточку, мужской свитер, — одеситка 62-річна Світлана з двома білими пакетами заходить о 16.00 у приміщення обласної ради на вул. Канатній. Там розташований один із пунктів Червоного хреста. Приймають матеріальну та грошову допомогу постраждалим від пожеж росіянам. — У мене родичі в центрі Москви. Вони не постраждали, але шкода інших людей, які втратили майно.

У Червоному хресті кажуть, що допомогу несуть переважно люди віком за 40 років і пенсіонери. За день до кожного із п"яти пунктів організації приходять до 10 людей. Кожні 5 хв. сестри приймають дзвінки.

— Звонила женщина, просила забрать стиральную машину "Малютка", — розповідає Олена Берегулько, 45 років, старша патронажна сестра одеської організації Червоного хреста. — Але наше авто на ремонті. Люди приносять одяг, постільну білизну, ковдри, подушки, електричні чайники, зошити та ручки дітям у школу.

До пункту телефонує одеситка із просп. Шевченка, 23а.

— У меня 10 долларов есть, хочу сдать пострадавшим россиянам, — каже Ніна Воронцова, 78 років.

Олена Петрівна записує адресу і номер телефону пенсіонерки.

— Після обіду чоловік здав 400 гривень, — продовжує сестра. — Пенсіонер-інвалід дав 100. Кілька днів тому приходила жінка з дитиною. Принесла пакет нової постільної білизни і 50 гривень. Нас це розчулило

Роксана ПАНАЩУК


Добрі поліцейські

На мій день народження пішли на шашлики. Про те, що в лісі не можна розпалювати багаття, знала. Але не вірилося, що це справді хтось контролює. То було серед тижня, в обід на столичному озері. Людей мало. Спека за 30°С. На покривалі вже нарізані помідори, сир, намащені канапки. Дрова розгоряються, ще хвилин із 20 і можна смажити м"ясо.

Раптом з"являються два "сержанти Петренко".
— Ви знаєте, що вийшов наказ президента про заборону палити вогнища в лісі? — питають упрілі та втомлені правоохоронці.

— Знаю, — кажу, — але ми ж не в лісі.

— То лісопаркова зона. Ваші документи!
Нас трьох запрошують до "бобика" і до відділка писати протокол. Вогонь, звісно, довелося загасити.

На помідори потрохи сідають мухи, м"ясо кисне, чоловік залазить у шорти. Я не здаюся:
— Простіть нам, будь ласка, — молю. Не допомагає. Чоловік одягає футболку.

— Давайте домовимося, — кажу рішуче. — Даємо вам 50 гривень і розходимося. Вогню більше не буде. Уже біжимо до машини по гроші.

Доки чоловік взувається, патрульні перешіптуються, що робити.

— Ви тут збирайтеся, — кажуть. — Через 10 хвилин підійдемо.

50 грн з"явилися, доки ті встигли перекурити. Для хабара просунули блокнот. Сказали, щоб ми були пильними, і пішли.

На цьому історія могла б закінчитися.

Ми раділи, що не поїхали у відділок, але м"яса все одно хотілося. Канапки їлися сумно.

Минає години зо 2. Лежу на животі, гортаю журнал. Краєм ока помічаю знайомі берци.

— Можете дожарити, — суворо каже їхній господар. — Тільки бистро, щоб диму було менше.

— О! Дякую, — встигаю відповісти патрульним уже в спину. Вони не зупиняються.

Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК

Зараз ви читаєте новину «Москвичі тікають до Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути