вівторок, 29 грудня 2009 07:40

Морякам "Аріани" видали зарплату

У неділю близько 13.00 після заправки пальним рушив грецький балкер "Аріана" з 24 українцями на борту.

Судно захопили сомалійські пірати 2 травня поблизу Сейшельських островів в Індійському океані. Звільнили моряків через сім місяців — 10 грудня. Викуп становив $2,8 млн.

— Ми зустрінемо Новий рік без рідних, — плаче у слухавку 38-річна одеситка Анна Муругова. На "Аріані" її чоловік Андрій, він працює другим механіком. — Президент Ющенко пообіцяв виділити для повернення екіпажу в Україну спеціальний літак. Але два тижні пройшло, як судно викупили, а про літак ні слуху ні духу.

На хвилину відходить від слухавки, щоб заспокоїти сина Андрія, 2 роки.

— Востаннє чоловік дзвонив чотири дні тому. Казав, що від нього залежить, чи заведеться балкер. Тиждень моряки чистили дно, кермо і гвинти судна від налиплих мушель та водоростей. Погода там різко погіршала, сильна течія і шторми. А моряки досі у шортах і майках. Хазяїн їм не каже, куди піде балкер. Куди вони пливуть, не знає навіть капітан судна Воронов. Андрюша обмовився, що "Аріану" змушують йти в Іран із вантажем сої, як передбачено контрактом. Задля цього судновласник грек Спірос Мінос виплатив морякам зарплату за сім місяців. Я перевіряла рахунок. Гроші прийшли. Мінос обіцяє заплатити компенсацію за матеріальні втрати й моральні збитки. Погрожує, якщо хоч хтось покине балкер, усі залишаться без компенсації. Але мені не гроші треба — хочу, щоб вернувся чоловік.

В "Укркрюінгу" — компанії, яка оформляє моряків на роботу, запевняють: "Аріана" у безпеці, її супроводжує й охороняє фрегат американських ВМС.

Зараз ви читаєте новину «Морякам "Аріани" видали зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути