Морського коропа, товстолоба й амура можна виростити у ставковій воді.
Це довели науковці Львівської дослідної станції Інституту рибного господарства, розташованої в місті Великий Любінь Городоцького району. М"ясо цих риб, збагачене йодом, буде таке ж корисне, як і в морських.
— Нарешті наш проект себе виправдав, — каже науковець дослідної станції 65-річний Роман Пірус. — Ми три роки добавляли йод у став, де вирощуємо коропів і товстолобів. Ішло приблизно кілограм йоду на гектар. За літо сипали два-три рази. Крім того, товстолобів і білих амурів підгодовували йодовими добавками. У результаті отримали рибу, збагачену йодом. Але щоб вона зберігала такі властивості, йод потрібно добавляти постійно. Якщо її помістити у звичайну воду, із часом цей корисний елемент втратиться.
Йодована риба корисна для людей, в яких хвора щитовидна залоза.
— Це набагато вигідніше. Бо вартість такої риби нижча, аніж завезеної до нас морської. А корисні властивості майже ті самі, — додає науковець Львівської дослідної станції 29-річний Володимир Петрів. — Крім того, ми спостерігаємо, що у ставках, де сиплемо йод, збільшився вилов риби. Десь на 50 кілограмів на одному гектарі.
Поки що розведення прісноводних риб із властивостями морських діє як експеримент. Аби проект продовжити, потрібні гроші.
Коментарі