четвер, 05 січня 2012 07:15

Монети до Євро-2012 продаватимуть за 350 тисяч гривень

Автор: фото з сайта www.blackseanews.net
  Золота пам’ятна 500-гривнева монета присвячена чемпіонату Європи з футболу, важить півкілограма. Таких виготовили 500 штук
Золота пам’ятна 500-гривнева монета присвячена чемпіонату Європи з футболу, важить півкілограма. Таких виготовили 500 штук

Національний банк України випустив 500 золотих монет, присвячених Євро-2012. Кожна виготовлена із золота 999,9-ї проби, завважки 500 г і діаметром 80 мм.

На аверсі є малий державний герб України, угорі — напис "Національний банк України". У центрі на тлі карти Європи з написами "Київ" та "Варшава" зображений офіційний логотип УЄФА. Під картою номінал монети, 500 грн. По колу — силуети архітектурних пам'яток міст, де проходитимуть матчі чемпіонату, й футболістів. Також зазначені дати проведення ігор.

На реверсі монети на передньому плані постать футболіста у русі з м'ячем, а на тлі — два польові гравці й силует воротаря. Також розміщено написи "Фінальні ігри" й "Чемпіонат Європи з футболу 2012". Коштуватиме така 350 тис. грн.

— Також будуть монети, присвячені містам, у яких відбудуться матчі — Київ, Львів, Донецьк, Харків. Їх зробимо зі срібла, номіналом 10 гривень, вагою 1 унція і тиражем до 15 тисяч. Також випустимо монети з нейзильберу номіналом 5 гривень, тиражем до 100 тисяч штук, — говорить заступник голови Нацбанку 58-річний Володимир Кротюк.

Срібні монети продаватимуть у наборах з п'яти штук за 3335 грн. Їх можна буде замовити в Нацбанку або придбати під час матчів на стадіоні.

Наступного року НБУ випустить гривневу монету, присвячену чемпіонату. Їх викарбують 5 млн.

— Пам'ятні монети завжди випускають перед якоюсь визначною подією, — розповідає 50-річний Олександр Олещук, директор музею грошей у Феодосії. — Їх роблять для багатіїв, що готові викласти кругленьку суму. Як то кажуть, гроші йдуть до грошей. Простим українцям це не завжди цікаво. Деколи буває таке, що приходиш у відділення банку по сувенірні монети, а там кажуть: іще не надійшли, приходьте завтра. А наступного дня: "Де ви були? Сьогодні вже немає". Нацбанк добре заробить на цих монетах. А хто купить їх, зможе потім перепродати дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Монети до Євро-2012 продаватимуть за 350 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути