Ексклюзиви
понеділок, 09 жовтня 2006 18:27

Молодики пограбували понад три десятки сільрад

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"У нас украли найдорожче, що було. Ми майже рік збирали гроші на новий принтер, — розповів "ГПУ" 55-річний Анатолій Больчак, сільський голова Берестівки Баранівського району Житомирської області. — Принтер поцупили разом із комп"ютером, в якому ми зберігали всі документи на селян, пайовиків, копії їхніх паспортів. Тепер усі справи в селі зупиняться не на один місяць.

Сільраду в Берестівці пограбували 28 вересня ті самі злодії, які обчистили протягом місяця ще 34 аналогічні установи у Житомирській та Вінницькій області — відповідно 22 і 12. Із незахищених приміщень виносили офісну техніку: комп"ютери, принтери, сканери, ксерокси.

Минулого четверга злочинців затримали житомирські міліціонери. Організовував крадіжки 23-річний Гор, уродженець Вірменії. Його спільниками були 18-річна Марина, 19-річний Євген та Вадим, 26 років. Використовували два легковики ВАЗ — "копійку" і "десятку". Об"єкти для пограбувань вибирали в селах, розташованих неподалік автомобільних шляхів. Удень Євген або Вадим заходили до сільради, розпитували про ціни на землю в селі або просили зателефонувати. Тим часом придивлялися, де стоїть техніка. Наступної ночі всі четверо приїжджали до сільради — обов"язково на іншому автомобілі, ніж удень. Ламали замки і переносили офісну техніку до багажника. Наступного дня перепродували вкрадене у Вінниці.

— Хлопці не обікрали жодного приватного будинку чи фірми, — розказує "ГПУ" Валерій Фільо, 38 років, керівник прес-служби управління МВС на Житомирщині. — Вони полювали лише на сільради. Добре знали, що приміщення рад у маленьких населених пунктах не охороняють як слід, на вікнах немає ґрат, замки легко ламаються.

— До мене у кабінет заскочив молодик і запитав, де можна купити картку поповнення рахунку мобільного телефону. Запитав, чи це не пошта, не магазин? Я спочатку був у шоці, — каже Анатолій Больчак, сільський голова Берестівки. — Який магазин? На вході ж великими літерами написано: "Сільська рада".

Через два дні працівники сільради побачили поламані двері й замки.

— До нас залізли через вікно, — розповідає "ГПУ" 46-річний Василь Мельник, сільський голова Суємець Баранівського району Житомирщини. — Розламали ґрати й витягли сканер із комп"ютером. Великого монітора не взяли, бо не проліз у зроблену дірку в ґратах.

За одну ніч вінничани встигали обкрадати дві-три сільські ради. 28 вересня обікрали Дениші й Корчак, 30 вересня — Берестівку й Суємці. Найбільше дісталося Житомирському району — тут обікрали 5 сільрад.

— Ми вже було по п"ятах за ними йшли, — каже Фільо. — Одного разу навіть засідку влаштували. Але ті нас встигли помітити і втекли.

У Вінниці вони здавали техніку двом перекупникам. Міліціонери знайшли цих чоловіків і чекали в них на чергову партію, яку мали привезти злочинці. Цього разу вінничани попали в засідку. У злодіїв вилучили 17 системних блоків комп"ютерів, 10 моніторів, 9 принтерів, 6 блоків безперебійного живлення, 4 ксерокси та багато іншого.

Більш як тридцять сільських голів сподіваються, що їхні комп"ютери ще не встигли продати.

— Техніка, можливо, для декого й недорога, — журиться Валерій Фільо. — Але сільські ради роками по копійці збирали на ці комп"ютери і передруковували документи. Тепер усе це доведеться робити знову.

Зараз ви читаєте новину «Молодики пограбували понад три десятки сільрад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути