вівторок, 29 липня 2008 16:44

Миколу Комара на ярмарку щипали за накладні груди

— Диви, мужики у платтях, — шепочуться у натовпі, що зібрався на Миколаївському ярмарку в райцентрі Короп на Чернігівщині.

Проводять його в останню суботу липня. Учасники маршу від організацій селища і сільрад одягаються, як на карнавал. Чимало чоловіків у жіночому вбранні.

Площею йде колона Жовтневої сільради. За сценарієм, переодягнений у Вєрку Сердючку худкерівник місцевого Будинку культури Микола Комар видає заміж  доньку. Наречену зображує бібліотекар Сергій Вакуленко. Наряд перешили зі справжньої весільної сукні. 9-метрову фату несуть чотири дитини. Жениха грає Любов Герасимчук. Вона в чоловічому костюмі й великих окулярах із прикріпленим рожевим носом.

За молодими несуть довговусого жука із розмальованого кабачка. За сільською традицією, його заносять у хати до неодружених парубків.

Вєрка тримає під пахвою пляшку з наливкою.

— Пригощайтеся, це ж своя, солоденька! — припрошує пишногруда молодиця з довгим намистом із зелених яблук на шиї.

Люди не відважуються.

— Не бійтеся, не отруйна, — пригублює Сердючка.

Доки колона проходить площею, знаходиться  десяток любителів наливки. Вєрка відстає від своїх. За молоддю йдуть дружки, свати, цигани і світилки. Циганки ворожать, світилки співають весільних пісень.

— На сцені я постійно, тому не дуже й стісняюся ходити в жіночому вбранні, — каже 41-річний Микола Комар. — Ну, люди шепочуться, що мужик в бабу переодівся, але ніхто не ображає. Хіба жартома вщипнуть за тряпошні груди. Для ролі пошили спеціальний ліфчик і набили його ганчірками.

Сфотографуватися на пам"ять із Вєркою вишикувалася черга охочих.

Районна лікарня посадила на скутери дівчат із бинтами на руках і ногах. Написали: "Скутер + винце = оце".

Працівниці хлібозаводу несуть рогалики, кренделі, бублики й величезного батона.

— Цього року він малий, тільки півтора кілограма, — зауважує Валентина Гарматко, 47 років. — А от два роки тому був чотирикілограмовий. Такого самого цьогоріч спекти не могли, бо велика піч не працює. А печеться величезна булка так само, як і звичайна.

Жінки зі Свердлівки йдуть із ковбасами та консервами замість намиста. Цю продукцію випускає сільський м"ясокомбінат.

Дама із вуаллю виявилася завідувачкою Шабалинівської бібліотеки.

— Я зображую першу жінку-хіміка Богдановську-Попову, — пояснює Світлана Гавриленко. — Вона була сподвижницею Менделєєва. Загинула від вибуху під час  лабораторного експерименту. Поховали її в нас у селі в склепі у формі корабля.

Миколаївський ярмарок відродив сім років тому тодішній голова Коропської райдержадміністрації 52-річний Михайло Півень. Святкування проводять на честь порятунку містечка від холери. 1848-го під час епідемії з Рихлівського монастиря принесли ікону Миколи Чудотворця. Обійшли з нею навколо Коропа, й хвороба відступила.

Цього року на концерт запросили білоруський гурт "Пєсняри". Вів програму Кузьма ("Скрябін"). Дискотека на центральній площі Коропа тривала майже до ранку.

Зараз ви читаєте новину «Миколу Комара на ярмарку щипали за накладні груди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути