четвер, 22 вересня 2011 06:15

Микола Бендюк купив сотий "Кобзар"

Автор: фото: віктор гомоль
 

Краєзнавець 44-річний Микола Бендюк із села Оженин Острозького району на Рівненщині понад 20 років колекціонує речі, пов'язані з життям і творчістю Тараса Шевченка. Він зібрав 100 "Кобзарів", половину з яких вважають рідкісними.

— Затамовую подих, коли беру до рук цю книжку. Її надрукували бандерівці на похідній друкарні 1945 року в Німеччині. Націоналісти, які опинилися в таборі для переміщених осіб у Регенсбурзі, читали Шевченка. Видали тоді 10 таких книжок. До наших днів зберігся тільки один примірник. Це — мій сотий "Кобзар", — розповідає Микола Бендюк про нове придбання.

Книжкову колекцію краєзнавець зберігає в старій шафі ХІХ ст., виготовленій у стилі ренесанс. Загалом зібрав понад 200 різноманітних предметів — книжок, листівок, скульптур, пов'язаних із життям і творчістю Тараса Григоровича. На його письмовому столі лежить відкритий "Кобзар" 1915 року.

— Його надрукували у Відні 6-тисячним тиражем на старому папері із водяними знаками, щоб максимально наблизити книжку до видань першої половини ХІХ століття, — пояснює колекціонер. — А подивіться на цей "Кобзар" 1907 року. У ньому вперше надрукували не урізані цензурою тексти поем "Сон", "Кавказ", твори "Юродивий" та "Марія".

Найціннішою книжкою у своїй колекції краєзнавець називає "Буквар южнорускій", виданий Шевченком 1861-го.

— Це — остання його прижиттєва книжка. Таких в Україні тільки три. Вартість на букіністичних аукціонах може становити до 10 тисяч доларів. А купив "Буквар" три роки тому в столиці за 15 гривень. Шевченко видав його для навчання української грамоти в недільних школах. На сірому папері, обсягом 24 сторінки, коштував 3 копійки, мав тираж 10 тисяч. А щоб роздобути гроші на друк, письменник намалював автопортрет і розіграв його в лотерею.

"Кобзарі" з колекції Миколи Бендюка експонували у виставкових залах Львова, Рівного та Острога.

— У нашому краї завжди цінували друковане слово. Згадаймо, написання 1561 року Пересопницького Євангелія, видання 1581-го Острозької Біблії. Знаково, що унікальну колекцію видань творів Тараса Шевченка зібрав наш земляк, що живе в кількох кілометрах від Острога — міста, яке в давнину називали Волинськими Афінами. Тут була відома книгозбірня князя Костянтина Острозького, — говорить Володимир Борщевич, 38 років, кандидат історичних наук.

Зараз ви читаєте новину «Микола Бендюк купив сотий "Кобзар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути