вівторок, 24 липня 2012 09:50

Михайла Тертичного мати ві сні попросила захищати мову

Автор: фото: Захар КОЛІСНІЧЕНКО
  21 липня під столичним Українським домом вінничанин Леонід Бровченко (позаду) зав’язує Михайлові Тертичному із села Леськи Черкащини пов’язку про голодування
21 липня під столичним Українським домом вінничанин Леонід Бровченко (позаду) зав’язує Михайлові Тертичному із села Леськи Черкащини пов’язку про голодування

23 липня на сходах Українського дому в центрі столиці проти мовного закону голодують п'ятеро. У суботу до священика отця Георгія, козака 46-річного Енея та вінничанина Леоніда Бровченка, 63 роки, приєднався 47-річний Микола Голоско зі Львова. У неділю почав голодувати 51-річний Михайло Тертичний із Черкащини.

— У мене п'ятеро діток. Наймолодшій 11 років. То вони уже розуміють, що маю тут бути, — каже в понеділок Микола Голоско. — Батько телефонував, просив, щоб я приїхав, бо пшеницю час молоти. Це ніби і важливо, але й тут важливо. Брат заспокоїв — він батькові допоможе. Я тут маю залишитися.

51-річний Михайло Тертичний із села Леськове Монастирищенського району Черкащини приїхав до Українського дому в суботу.

— Мама приснилася. Вона 40 років викладала українську мову й літературу в школі. Каже: "Сину, я все життя мові віддала! Тут таке твориться. Чого ти сидиш удома й нічого не робиш?" — розповідає Михайло.

На ньому сірі штани та бежева з чорним сорочка. На голові синя кепка з написом "Монастирище", де замість літери "щ" — тризуб. — Узяв у жінки 100 гривень і поїхав у Київ. За дорогу заплатив 80. Назад не знаю як поїду. Розраховую пробути п'ять днів. А може, й більше витримаю. Жінка не дзвонитиме, бо я свій номер з її телефону видалив. Діти окремо живуть. Сподіваюсь, що зрозуміють. Син тут, у Києві, на заробітках.

21 липня о 15.20 стелимо каремат на східцях Українського дому.

— Добре, що приїхали. У нас уже руки починають опускатись, — каже 18-річна Ірина Бондар. — ЗМІ неправильно висвітлили, і всі думають, що акція завершилася.

О 16.30 починається дощ. Протестувальники дістають синій тент, прив'язують до парасольок та огорожі, яку поставили міліціонери. За 10 хв підходять вісім чоловіків у формі, вимагають відв'язати накриття.

— Це державна територія. А парапет — державна власність, — каже чоловік років 40. На галас збігаються усі протестувальники.

— Ми у громадському місці. Не пошкоджуємо майна, — говорить Ірина Бондар. Просить чоловіка показати посвідчення. Він відмовляється. Накриття не чіпають.

О 18.00 до голодувальників підходить полтавка 46-річна Світлана Алехно:

— Что вы здесь голодаете? Лучше бы шли убирать город. Или что-то делать — это не для вас? — звертається до Леоніда Бровченка.

— Отаких за день буває по 20 чоловік. Провокатори. Це вона мені, військовому офіцеру, каже йти вулиці підмітати, — говорить майор Леонід Бровченко. Просить обов'язково написати його військове звання. Він у теплій чорній куртці.

О 18.30 дощ посилюється. Ховаємося в підземний перехід. Цікавимось у Бровченка,  як він почувається.

— Людина на 5 відсотків складається з тіла, а 95 — душа. Душу мені тут є чим живити.  За 17 днів, що голодую — схуд. Приїхав із животом, а вже нема.

О 22.00 приїжджає автомобіль з оргкомітету. З багажника вивантажують каремати, велику парасолю і три розкладачки. Розподіляють місця для ночівлі.

За ніч дощ ллє ще тричі.

У неділю зранку, о 8.20, Леонід Бровченко виводить чорним маркером на білому клапті тканини "Голодую". Пов'язку чіпляє на кепку Михайлові Тертичному. Інструктує:

— Хочте, біжіть накуріться. Або пива напийтесь. Бо із завтрашнього дня всьо — сухий закон. Можете з'їсти наперед три кілограми ковбаси.

— Я вже бутерброд з'їв, пляшку пива пив, пачку цигарок скоптив, — звітує Тертичний. — Я вже один раз голодував. Був років 10 тому такий Орендарчук — голова райдержадміністрації в Монастирищі. Ми розбили три палатки вшістьох, щоб його устранити. П'ять діб протримався. А потім уночі нас міліція розігнала. Нічого не добилися.

З 9.00 потроху сходяться люди. Приїжджає ще один голодувальник Володимир Шемчук:

— Багато людей хочуть тут стояти. Але вони працюють, виховують дітей і не мають часу. Ми будемо голодувати по черзі. Змінюватися кожні чотири дні. У нас уже є люди до 20 серпня.

Знову починається дощ. Усі заходять під накриття, стають на коліна і співають гімн України.

— Ну, от толку, що ви тут стоїте. Ви ж, як бомжі. Ну, ночуєте тут і шо? Треба проводити одноденні акції, але щоб 100 тисяч. Он, як комуністи на 1 Травня, — каже один із міліціонерів.

О 13.30 з піснями виступає народний колектив. Їх слухають з півсотні людей.

— Будемо стояти тут, доки не з'явиться якийсь поступ у справі про мову, — каже Ірина Бондар. — Акція безстрокова. У нас є дозвіл, — показує підписану заявку на акцію. — Єдине нам трохи не вистачає харчів і порядку. Але люди от почнуть знову приїжджати — тоді будемо призначати старших.

Зараз ви читаєте новину «Михайла Тертичного мати ві сні попросила захищати мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути