понеділок, 18 лютого 2019 06:35

Мелітополь увійшов до десятки найпрогресивніших міст світу

Мелітополь Запорізької області переміг у конкурсі "Міста, що навчаються". Його проводить ЮНЕСКО — Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Мелітополь увійшов до десятки найпрогресивніших міст світу, де навчаються впродовж життя.

Україна вперше виграла таку нагороду. Її присуджують раз на два роки. Окрім Мелітополя, до рейтингу також потрапили данський Сеннерборг, єгипетський Асуан, китайське Ченду, грецький Іракліон, нігерійський Ібадан, колумбійський Медельїн, малайзійський Петалінг-Джая, мексиканське Сантьяго та південнокорейський Сеодемун-гу.

У конкурсі змагалися 205 міст. Зокрема — ще три українські: Павлоград, Нікополь і Новояворівськ. Журі ЮНЕСКО відзначило Мелітополь. Там перекваліфіковували колишніх шахтарів, які приїхали з тимчасово окупованих територій.

— Ми наголошували на роботі із соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб, — каже голова Української асоціації міст, що навчаються і заступник мелітопольського мера Сергій Прийма, 43 роки. — У 2014–2016-х чимало підприємств переорієнтовувались. Це вимагало багато часу на перекваліфікацію робітників. Зусилля об'єднали і місцева влада, і заклади освіти, і громадські організації. Зробили всі умови, надали гуртожитки. Було багато питань до адаптації, сприйняття у громаді, як ми кажемо "нових мелітопольців" — це і вивчення мови, і перекваліфікація.

2016-го Мелітополь першим серед українських міст долучився до Глобальної мережі міст, де навчаються. Започаткували міжнародні дні освіти дорослих у Запорізькій області, Центр освіти дорослих, вуличний університет, університет третього покоління для пенсіонерів. Проекти фінансують з-за кордону, зокрема — німецьке міністерство економічної співпраці та розвитку.

— Також проводимо ярмарок тренінгів і майстер-класів особистісного та професійного розвитку для дорослих. Городяни можуть безкоштовно відвідати 10 заходів. Наша аудиторія від 8 до 73 років, — додає Сергій Прийма. — Визнання і премія — це довіра ­ЮНЕСКО. Щойно дізналися, що Львів і Маріуполь попросили нас допомогти оформити заявку. Маємо підказати.

Зараз ви читаєте новину «Мелітополь увійшов до десятки найпрогресивніших міст світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути