середа, 11 листопада 2009 07:40

Масову вакцинацію можуть розпочати за два місяці

Дітей, вагітних, астматиків, учителів, медиків, міліціонерів, військових, працівників комунальних служб від свинячого грипу вакцинуватимуть насамперед і безкоштовно. Щеплення буде добровільним.

Про це заявила секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова. На засіданні обговорювали епідемію грипу.

Загальнодержавна вакцинація може розпочатися в січні 2010 року.

— Прививки колотимуть тільки тим, хто дасть на це згоду, — запевняє перший заступник міністра охорони здоров"я Василь Лазоришинець, 52 роки. — Кожна доза обійдеться державі у 5 євро. Для людей прививки будуть безкоштовні.

У Центрі імунобіологічних препаратів Мінохоронздоров"я випробовують російську вакцину. На дослідження відведено 70 днів. Медики мають упевнитися в її безпечності. Перевірити мають намір і канадську вакцину "Аперанікс", яку використовують у Швеції, Іспанії, Франції.

— "Аперанікс" застосовують із кінця жовтня цього року, — розповідає директор Центру Ганна Мойсеєва. — Жодних інцидентів. Щоправда, у Швеції померли п"ятеро людей. Але зв"язку між вакциною і причиною смерті не встановлено.

Володимир та Наталія Олексюки з райцентру Тальне на Черкащині дітей від грипу не прищеплювали. Мають 15-річного Вадима, 10-річного Романа та Олександру, 3 роки.

— Ми вакцині не довіряємо, бо вона неперевірена. А якщо робитимуть щеплення безкоштовно, то взагалі викинуть на ринок усе, що залежалося на складах, — вважає Володимир Олексюк, 40 років.

Дітей від вірусу оберігають за допомогою часнику, цибулі, чаю з лимоном та калиною.

Директор вінницької школи N31 44-річний Олександр Гресько переконаний, що зараз вакцинуватися небезпечно, бо організм ослаблений.

— У мене п"ятимісячна донька Марія, то я їй ніяких щеплень не робив. Сумніваюся в якості вакцин, які ввозять. Знаю, туди входять речовини, що отруюють організм. Згадайте, як діти масово почали помирати на фізкультурі. Може, й через щеплення. У нашій школі вчителі розділилися на три табори: ті, хто проти, вже написали заяви-відмови. Інші зробили прививки раніше. Група тих, хто сумнівається, — найменша.

Кожна доза обійдеться державі у п"ять євро

Заступник головного санітарного лікаря Львівщини Олег Когут, 55 років, зробив щеплення від сезонного грипу в п"ятницю, 6 листопада.

— Інфікованій людині вакцинуватися не можна, але я почувався здоровим: не кашляв, не чхав, температура в нормі, — каже. — Минуло п"ять днів — усе гаразд. Але приймати рішення про вакцинацію можна тільки з лікарем.

Олег Когут вважає, що прищеплюватися проти пандемічного грипу потрібно обов"язково.

— Перш за все треба щепити медичних працівників, дітей, літніх людей, тих, хто по роботі контактує з населенням. Вакцинація може запобігти новій хвилі епідемії.

47-річна Тетяна Батенко, лікар-гематолог Вінницької міської поліклініки N2, говорить, що до кожної людини треба підходити індивідуально. Зважати, чи не хворіла останнім часом, чи добре харчувалася. І тільки тоді приймати рішення про вакцинацію.

Від грипу та ГРВІ від початку епідемії в Україні померли 155 осіб. Такі дані МОЗУ. Лабораторно підтвердили 65 випадків захворювання на грип А/Н1N1, із них померли 14 людей.

Зараз ви читаєте новину «Масову вакцинацію можуть розпочати за два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути