Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2016 07:00

"Майдан змінився, і ми не дозволимо повернути старі часи"

Автор: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Медсестра медичної служби Майдану перев’язує пораненого активіста на вул. Грушевського в Києві. У дні силового протистояння медики щодня оглядали 150–200 майданівців
Медсестра медичної служби Майдану перев’язує пораненого активіста на вул. Грушевського в Києві. У дні силового протистояння медики щодня оглядали 150–200 майданівців

Після захоплення активістами обласних адміністрацій протистояння влади і народу спадає. 31 січня — 6 лютого 2014 року президент призначає Сергія Арбузова виконувачем обов'язків прем'єр-міністра, підписує закон про амністію АКТИВІСТІВ МАЙДАНУ. Сутички на вул. Грушевського припиняються, силовики перестають штурмувати захоплені адмінбудівлі. Натомість зростає активність тітушок. Вони викрадають людей, нападають на перехожих. МВС оголошує в розшук автомайданівців

За ґратами лишаються 116 активістів

31 січня 2014 року президент Віктор Янукович підписує закон про "недопущення переслідування активістів мирних зібрань", а також закон про амністію затриманих майданівців. Однак їх не випускають. За ґратами лишаються 116 активістів, 36 людей зникли в центрі Києва. Цього дня міністр МВС Віталій Захарченко пропонує Кабміну внести реактивні російські вогнемети "Джміль" до переліку спецзасобів для охорони правопорядку в містах. Наступного дня МВС оголошує в розшук автомайданівців Дмитра Булатова, Олексія Гриценка, Сергія Кобу, коменданта захопленої КМДА Євгена Карася. У Дніпропетровську міліція затримує двох активістів, підозрює в підготовці теракту.

У Києві з'являються тітушки — чоловіки міцної статури в спортивному одязі з палицями. Вони нападають на перехожих, нівечать автомобілі. Ходять по 5–10 людей.

"Вони з молотками, палицями й кульками з камінням. Налітають на автомобілі, що проїжджають, б'ють вікна, дряпають двері. Я телефонував у міліцію, зупиняв машини ДАІ, але результату ніякого", — пише у "Фейсбуку" гонщик і телеведучий Олексій Мочанов, 45 років.

Активісти на столичному Майдані встановлюють посилене чергування на барикадах. На ніч замість вісьмох лишають відчиненими два виходи.

На вул. Грушевського сутички припинилися. Проте силовики продовжують чергувати біля барикад.

2 лютого 2014 року на майдані Незалежності відбувається Народне віче. Перед початком проходить спільний молебень за участю представників усіх конфесій — вшановують пам'ять загиблих активістів Юрія Вербицького, Сергія Нігояна та Михайла Жизнев­ського.

— Влада думала, що Майдан втомився, людей буде приходити все менше і менше. Марно. Сьогодні ми довели зворотнє. Майдан змінився, і ми не дозволимо повернути старі часи, — каже зі сцени 48-річний Петро Порошенко, позафракційний народний депутат. Біля нього стоять Віталій Кличко й Олег Тягнибок.

На сцену Майдану виходить 42-річний Віталій Грушевський, народний депутат від фракції "Партії регіонів". Висловлює підтримку Майдану.

— Якщо "Партія регіонів" вважає, що я говорю неправильно, хай мене виключає. Але я з народом України, — каже. Наступного дня спростовує свої слова.

На Майдані — понад 10 тис. людей. Частина йдуть до барикад на вул. Грушевського. Кладуть квіти до нагорнутої гори з бруківки біля Парламентської бібліотеки. Там убили Жизневського та Нігояна.

— У той період було ще страшніше, ніж під час сутичок. Щодня чекали провокацій влади і потужного наступу. Опозиція запевняла, що досягла результатів у переговорах із владою. "Регіонали" говорили, що йдуть на поступки. Натомість побільшало нападів тітушок. Міліція не розходилася. Після перших смертей стало зрозуміло, що влада нас жаліти не буде, — говорить комендант 16-ї сотні Майдану Олександр Коваленко, 32 роки. — Ми готувалися до оборони. У будинку КМДА хлопці почали шити спеціальні обладунки для захисту від куль. Використовували метал і килимове покриття. На Інститутській спорудили вищі барикади.

5 лютого 2014 року Віктор Янукович призначив Сергія Арбузова виконувачем обов'язків прем'єр-міністра. Микола Азаров їде жити в Австрію до сина.

1 лютого 2014 року на з'їзді в Харкові прихильники "Партії регіонів" створюють всеукраїнський громадський союз "Український фронт" для протидії майданівціям. Його ініціатор — харківський губернатор Михайло Добкін.

У Дніпропетровську 2 лютого 2014 року пограбували й побили блогера Степана Клімова за те, що йшов у жовтогарячій будівельній касці із зображенням у стилі петриківського розпису. Цього дня столичні студенти принесли міністру освіти Дмитрові Табачнику квиток на потяг до Москви через його проросійську політику.

У Харкові у вікно друкарні на провулку Кравцова, що виготовляє листівки для Євромайдану, кинули коктейль Молотова.

Зараз ви читаєте новину «"Майдан змінився, і ми не дозволимо повернути старі часи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути