пʼятниця, 07 вересня 2012 06:15

Людей прив'яжуть до сім-карт

Державна служба спецзв'язку розробила законопроект, що дозволяє отримувати широку інформацію про абонентів. Так, сім-карти мобільних телефонних операторів продаватимуть тільки за паспортами й письмовою угодою. Міліція матиме доступ до абонентської інформації за спрощеною процедурою.

— Тепер українці, які користуються мобільними телефонами, набудуть статусу потенційного злочинця, — вважає правозахисник Євген Захаров, 59 років. — Це схоже на стару традицію зазначання на залізничних квитках прізвища-ім'я-по батькові, щоб знати хто і куди їде. Тепер до сім-карти прив'яжуть людину. Правоохоронці легко взнаватимуть місцезнаходження особи, отримають доступ до її переписки, розмов. Вони завжди хочуть спрощувати собі роботу за рахунок прав людини.

Насправді, цей законопроект — необґрунтоване порушення конституційного права особи на приватність. А злочинці знайдуть способи використовувати чужі сім-карти, підставлятимуть добропорядних людей.

— Ці нововведення можна було впроваджувати на початку розвитку мобільного зв'язку в Україні, — говорить директор із корпоративних зв'язків "Київстар" Жанна Пархоменко, 39 років. — Зараз сім-карт в Україні більше, ніж людей. Зміни призведуть до створення тіньового ринку сімок. Їх купуватимуть на підставний паспорт і перепродаватимуть.

Мобільний зв'язок в Україні існує 18 років. Склалася певна система. Продаж карт відбувається у фірмових магазинах обслуговування абонентів або в супермаркетах, кіосках. Простий спосіб придбання сімок важливий для сіл, де фірмових магазинів немає і ніколи не буде. Через нововведення систему продажу доведеться скоротити. Це створить незручності простим людям. Їм важко буде купити стартовий пакет.

Зараз ви читаєте новину «Людей прив'яжуть до сім-карт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути