Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 07:41

Людей із груп ризику треба підлікувати до нової хвилі коронавірусу

За минулий тиждень в Україні проти коронавірусу щепили 367 тис. людей — найбільше з початку кампанії. 121, 6 тис. осіб отримали повторний укол.

Станом на 22 червня вакцинували понад 2,1 млн українців. 394 107 — повністю.

— Порівняно з попереднім місяцем, нинішня швидкість імунізації виглядає прогресом, — говорить імунолог Борис Донський, 43 роки. — Важливо щеплювати тих, кому це конче потрібно. Бо якщо серед п'яти мільйонів вакцинованих (таку кількість прогнозують до кінця літа. — ГПУ) буде переважно перехворіла молодь, то отримаємо низьку ефективність. Коли ж таку кількість уколів зробити людям старшого віку й тим, які не хворіли і мають проблеми зі здоров'ям — реанімації будуть порожні. Та групами ризику ніхто не займається.

На 23 червня всі області перебували в зеленій зоні карантину. Щодоби в середньому по країні виявляли майже 1 тис. хворих.

— Є загрози, що з відпочинку українці можуть привезти нові штами. Та науковці з різних країн стверджують, що це не стосується людей, які перенесли коронавірус. Такі не можуть ні захворіти, ні передати заразу іншим, — каже інфекціоніст 35-річний Євген Дубровський. — Щодо небезпечності мутацій вірусу, фахівці схиляються до думки, що важкий перебіг ковіду пов'язаний не з новими штамами. Залежить від того, чи є хронічні хвороби, порушення імунітету тощо.

Новий вид інфекції може розносити людина, яка ним захворіла. Але щоб недуга розігралася, мають збігтися кілька умов — пацієнт раніше не хворів і не має імунітету, була прогалина в епідемічних заходах, коли особа не дотримувалася встановлених правил перетину кордону. Впливає на поширення інфекції й потік туристів з країн, де склалася несприятлива ситуація з інфекцією.

Влітку спалаху ковіду не очікується.

— Відпочивати варто, аби увійти в осінній період з міцнішим здоров'ям, — додає Дубровський. — Маски в літній період доречні лише тим, хто виділяє вірус у значних кількостях (кашляє, чхає. — ГПУ). В сильну спеку й так важко дихати, а такий "захист" створює проблеми для людей із серцевими чи легеневими хворобами, зайвою вагою.

Аби пом'якшити наслідки нової хвилі восени, людям варто загартовуватися та підтягувати здоров'я, говорить фахівець.

— Слід проводити повномасштабну роботу з усіма групами ризику: діабетиками, онкохворими, людьми з серцево-судинними недугами. Ставити на облік. Бо пацієнти весь рік не йшли до лікаря і мають невирішені проблеми. Тому за літо їх треба підлікувати.

Зараз ви читаєте новину «Людей із груп ризику треба підлікувати до нової хвилі коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути