вівторок, 11 грудня 2012 07:15

Луцький технічний університет закривають на два місяці

У Луцькому національному технічному університеті на два місяці припиняють навчання. У закладі немає коштів на опалення. Про це студентам повідомили в кінці листопада. Пари викладачі проводять до 25 грудня, зимова сесія закінчиться 5 січня.

— Коли сказали, що на зиму університет закриють, спочатку всі зраділи, — говорить студент Олександр, 18 років. Прізвища не називає, боїться проблем із вузом. — У всіх різдвяні канікули тиждень, а в нас будуть аж два місяці. Але викладачі недовольні. Вони всі на контрактах. Зарплати за зиму не отримають. Пропонують нам протестувати, а самі бояться, бо адміністрація може розірвати з ними контракт.

Опалення включають рідко. За весь листопад батареї були теплими тільки три-чотири дні. Ми сидимо в аудиторіях у куртках. Дівчата перестали плаття і спідниці носити.

— Заочникам сесію перенесли на березень, — розповідає п'ятикурсниця Юлія, 21 рік. — А в нас заліків узагалі не буде. Викладачі виставлятимуть бали в заліковку за модулями. Розклад екзаменів змістили. Між іспитами маємо один день. За цей час нереально підготуватися. Від одного екзамену не встигнеш відійти, другий здавати треба. На січень-лютий багатьом перенесли літню виробничу практику, щоб студенти вдома без толку не сиділи. Найбільше обурюються, які платять за навчання. Хто їм гроші за ці місяці поверне? Щоб студенти не бунтували, пообіцяли, що стипендію за ці місяці всім виплатять і з гуртожитку нікого виганяти не будуть. Слава Богу, там поки що тепло.

— У мене товариш викладає в університеті Лесі Українки, — говорить викладач машинобудівельного факультету. — Там теж погано палять, але батареї хоч теплі. Кажуть, що в бюджет грошей на опалення не заклали. Дзвонили Табачнику жалітися, а він нічого не знає і знати не хоче. Бо він тепер депутат, а не міністр.

В інституті відмовляються говорити на тему двомісячних канікул.

— У держави грошей немає. Скрізь: і в медицині, і в освіті. Але ми якось викручуємося. Поки що працюємо, — каже телефоном Микола Христинець, виконувач обов'язків проректора з адміністративно-господарської роботи. Далі говорити відмовляється, направляє до першого проректора Зоряни Герасимчук. Вона вислуховує запитання про причину та терміни вимушених канікул для студентів.

— Я не буду відповідати на ваше запитання, — випалює й кидає слухавку.

Начальник обласного відділу освіти Олександр Хомич каже, що режим роботи університету, розподіл часу на семестри й організація навчальної діяльності зі студентами — це компетенція вузу.

Подібні проблеми є в Донецькому технічному університеті, зі слів 32-річного Андрія Черниха, координатора громадської ініціативи "Студентський захист". Також два корпуси Ужгородського національного університету не працюватимуть три місяці.

— Навчальні заклади змушені економити, тому ущільнюють навчальний план. Формально, це не є порушенням законодавства, — каже експерт. — Але я не пам'ятаю ще такого року, коли вузи змушені були йти на кількамісячні канікули, щоб економити на опаленні та електриці.

Зараз ви читаєте новину «Луцький технічний університет закривають на два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути