пʼятниця, 05 квітня 2013 06:00

Луценка залишили за ґратами до кінця 2014 року

Вищий спеціалізований суд відхилив касаційну скаргу екс-міністра внутрішніх справ 48-річного Юрія Луценка. Лише зменшив суму відшкодування — з 643 тис. грн до 609 тис. грн. Вирок Печерського райсуду Києва — чотири роки позбавлення волі за скоєння посадових злочинів, залишився в силі.

Касаційну скаргу адвокати Луценка подали торік. Розгляд справи відкладали протягом семи місяців. У результаті, ВСУ розглядав справу лише два дні — 2 та 3 квітня.

Звільнення Луценка є однією з умов Європейського Союзу задля підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Президент Віктор Янукович кілька разів натякав, що готовий взяти питання Луценка під особистий контроль після проходження всіх судових інстанцій. Екс-міністр після оголошення рішення ВСУ заявив, що від помилування не відмовиться, але про нього не проситиме.

Оскільки термін відбування покарання Луценка рахується з моменту його взяття під варту, екс-міністр вийде на свободу наприкінці грудня 2014 року.

Касаційна інстанція була останньою серед українських судів, які потрібно пройти до подання скарги в Європейський суд із прав людини. Адвокати екс-міністра підготували відповідний позов.

Якщо ситуація в країні не зміниться, то Луценка до завершення терміну покарання не випустять, вважає політолог Андрій Золотарьов:

— Те, що касація не відбулася — підтвердження, що влада не збирається відпускати  Луценка на волю. Вона бажає, щоб її ніщо не обмежувало. І все, що є перешкодою, знищується, зсувається зі шляху, як, власне, і Юрій Луценко.

Натомість політичний експерт Володимир Цибулько, 48 років, переконаний, що є безліч варіантів, як можна вирішити питання Луценка безболісно для влади.

— Перш за все, у Луценка скоро спливає половина терміну ув'язнення, тому може бути застосовано як умовно-дострокове звільнення, так і чергова амністія. Але на що влада точно не піде — це на персональне рішення, наприклад персональне помилування Януковичем. Мусять бути якісь судові інструменти. Інакше це персональне рішення спровокує прецедентні сценарії, якими можуть скористатися й інші ув'язнені.

Зараз ви читаєте новину «Луценка залишили за ґратами до кінця 2014 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути