середа, 19 жовтня 2011 00:45

Лиси оминають найближчі курники

Автор: фото З САЙТА WWW.belarus.by
  Половину їжі дикі кабани виривають з-під землі. Люблять хробаків, жуків, картоплю. Гидують цукровими буряками та грибами
Половину їжі дикі кабани виривають з-під землі. Люблять хробаків, жуків, картоплю. Гидують цукровими буряками та грибами

У Смілянському районі Черкащини вепри толочать городи. 76-річний Павло Підгорний із села Шевченка скаржиться на приватне мисливське господарство. Дикі звірі з нього завдають шкоди селянам.

— Торік виводки лисиць знищили в людей близько 400 курей та іншої птиці. Цього ж року потрошать городи дикі кабани. Бігають табунами по півсотні й більше.

Старші люди бояться виходити з хат.

— Ранньою весною вепри знищили 4 гектари посівів озимої пшениці. Господарство втратило 170 центнерів зерна, — каже Анатолій Білан, 44 роки, головний агроном місцевого сільгоспкооперативу "Міжгір'я".

Кабани у дубових посадках розривають жолуді, що їх закопали лісники.

— Риють аж до дороги, а як там нічого не знаходять, то повертаються на посадку. Риють ті самі смуги повторно, тоді переходять на інші ряди, — розповідає 56-річний Іван Решетник,  голова товариства мисливців і рибалок у місті Тальне на Черкащині.

На 1 тис. га можуть жити до 15 кабанів. Свиноматки, молоді або слабкі тварини збираються у стада по 10–30 особин. Старі сікачі живуть поодинці.

— Найбільше кабани люблять кукурудзу, картоплю та буряки. Причому цукрових не їдять. Не гребують горохом. Погано бачать, зате добре чують. Виходять на промисел, коли починає смеркати. Можуть перерити людям увесь город, бо половина їхнього раціону — під землею. Решта наземні рослини та їжа тваринного походження. Їдять птахів, жаб, мишей, жуків, черв'яків. Грибів не чіпають. Обгризають кору.

Зайці-русаки нищать молоді сади. Обгризають кору по колу. Пасуться вночі, удень ховаються в ямах. Узимку залягають у ярах, лісосмугах та балках.

На свійську птицю полюють лисиці. Крадуть у червні–липні, коли ростуть лисенята. Не душать курей у найближчій хаті, щоб не привести мисливців до нори. Живуть парами. Харчуються мишами, інколи — зайцями, молодими косулями, птахами.

— Як виходиш на полювання у поле, лисиць не знайдеш, – розказує Іван Решетник. — Зараз на кладовищах та в покинутих хатах їх більше, ніж у полях та лісах.

 

Круки полюють на гусей парами

Птахівники вважають круків найбільшими ворогами господарства.

— Завжди полюють парами. Випустиш, буває, гусей на пасовисько, як зразу прилетить пара круків, походжають. Потім один, ніби ненароком, дзьобає гуску в голову і забиває їй памороки. Доки та очуняє, підлітає інший крук й починає клювати в живіт. Роздирають пузо, викльовують очі та витягають кишки, — говорить 50-річний Віталій Харченко з Острівця Уманського району.

Яструби крадуть курей із обори. Хапають у пазурі й летять геть.

— Уже десь за селом починає жерти. Залишає тільки пір'я й кістки. Часом гніздяться просто в селі. Якщо є посеред річки острів — шукай яструба там. Ми находили цілі кладовища з пташиних кісток.

 

Зараз ви читаєте новину «Лиси оминають найближчі курники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути