вівторок, 01 грудня 2009 08:04

Леніна закидали яйцями з фарбою

"Я 1000 гривень здав на ремонт Леніна, — б"є себе в груди комуніст 77-річний Микола Отважний із Києва. Тримає оксамитового червоного прапора з портретом Ілліча. — Щомісяця відкладав 300 гривень із "чорнобильських", які отримую з пенсією. Гроші на святу справу пішли".

Відремонтований пам"ятник Леніну відкрили у п"ятницю на Бессарабці в центрі столиці. 30 червня кілька людей відбили постаменту кувалдою носа, вуса, бороду і кисть лівої руки. Реконструкцію оплатила Компартія України.

Оновлений пам"ятник мали відкривати об 11.00. Комуністи зібралися біля монумента на 2 год. раніше. Ближче до відкриття навколо стоїть 300 людей, переважно пенсіонери. Тримають 3-метрові вудки з червоними прапорами. Підходи охороняє партійна варта — міцні чоловіки в чорній уніформі, бронежилетах, із раціями. Перехожих із українською національною символікою на одязі до монумента не пускають. Подеколи спалахують суперечки.

— Уберите провокатора! — кричить комуніст-пенсіонер. Худий чоловік із козацькими вусами пробує видерти в нього з рук червоний прапор. Комуніст намертво вчепився у вудку і відбивається ногами. Йому на допомогу кидаються півдесятка чоловіків, б"ють вусаня в груди, відштовхують.

— Червоножопі — геть із Києва! — кричить у гучномовець чоловік із протилежного боку вулиці. Там із прапором партії "Свобода" стоять півсотні людей.

— Куркульское отродье, — лаються у відповідь комуністи і тицяють дулі.

Біля кордону "Беркута" свариться з майором міліції народний депутат Іван Заєць, 57 років.

— За яким правом забороняєте підійти до пам"ятника? — розмахує руками перед міліціонером. — Ми вільні люди, можемо ходити, де хочемо.

— Стаття десята Закону про міліцію дає мені право обмежити пересування громадян, якщо існує небезпека зіткнень, — відповідає правоохоронець. — Тут мітингувальники вже раз порозбивали голови одне одному.

Підходять керівники Компартії Петро Симоненко й Адам Мартинюк. Перший говорить коротко, знімає полотно з монумента.

— Ах!!! — чути у натовпі.

— Ни единого шва не видно! — говорить чоловік у порваній куртці-пуховику, зі шрамом на лобі. — Ленина не уничтожишь!

Камінь, із якого Іллічеві зробили голову, темніший, відрізняється від решти монумента. Здається, що Ленін засмаглий.

Двоє киян — Ігор Лисодід і Григорій Тихий — підходять до пам"ятника і жбурляють курячі яйця, наповнені червоною фарбою. Ті розбиваються біля напису "Ленін", залишають червоні плями. Тихого комуністи збивають із ніг і б"ють. Якийсь час він лежить на доріжці з розбитими головою та обличчям. Потім підводиться. На плитці — калюжа крові. Обох затримує міліція. Їх опитували як постраждалих.

Камінь, із якого Іллічеві зробили голову, темніший, відрізняється від решти монумента. Здається, що Ленін засмаглий

— Нацисты, бандеровцы, вы за это заплатите! — кричать розлючені комуністи.

О 12.30 натовп розходиться. Біля пам"ятника залишаються комсомольці, які охоронятимуть його, та кілька нарядів міліції. За 15 хв. залишають Бессарабку і "свободівці". Пояснюють: ідуть до міліції визволяти Ігоря Лисодіда і Григорія Тихого. Обіцяють рано чи пізно прибрати з бульв. Шевченка пам"ятник.

— Сотні молодих ідейних націоналістів готові прикласти руку до цієї справи, — обіцяє Ігор Мазур, 38 років, керівник столичної організації УНА-УНСО.

У понеділок біля скульптури стоїть тент із серпами й молотами. Усередині — їжа та кілька 3-літрових термосів із окропом. Навколо намету ходять четверо чоловіків. На вигляд їм 50–60 років. Кажуть, їх тут насправді більше, 16, але не всіх видно.

Вихідні минули спокійно, розповідають. Єдиний інцидент стався у п"ятницю ввечері. До монумента хотіли підійти троє осіб — мати із сином і чоловік. Вони несли у целофанових пакетах жовту фарбу. Але охоронцям пам"ятника зателефонував на мобільний Олексій Петрович. Він мешкає у найближчому будинку. Трьох підозрілих помітив із вікна квартири. Комуністи зупинили їх за 50 м від пам"ятника. Пакети відібрали, але целофан порвався. На асфальті за 50 м від постаменту видно засохлу жовту фарбу. Пляма має 1 м у діаметрі.

У ніч на понеділок Леніна охороняв 62-річний Валерій Борисович. Каже, чергував уночі й у жовтні, тоді ж застудився, захворів на цистит. Тепер одягається тепліше. Показує вовняну жилетку під курткою.

Валерій Борисович переповідає чутки. Нібито Олег Тягнибок, лідер партії "Свобода", пообіцяв платити по 1 тис. грн кожному, кому вдасться вимастити фарбою монумент. А тому, хто пошкодить його, заплатять 10 тис. грн.

Комуністи кажуть, стоятимуть на Бессарабці під пам"ятником до завершення президентської кампанії.

Зараз ви читаєте новину «Леніна закидали яйцями з фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути